Εργαστήρια αφήγησης, αγωγής λόγου και δημιουργικής γραφής στην 19η Γιορτή Παραμυθιών


ΠΡΟΣΟΧΗ:
Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης και η προεγγραφή. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλ.: 6977453597 ή μήνυμα στο viber. Για όλα τα εργαστήρια θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

---------------------------------------------------------

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς / Ώρες 11:30 – 13:30 / Ώρα προσέλευσης: 11:00 / Απαραίτητη η προεγγραφή. Συμμετοχή:15€

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής

«Όταν κοιμάται ένα χαρτί…»
Οι συμμετέχοντες, με αφορμή στιγμές της καθημερινότητας, σκέψεις και όνειρα, θα δημιουργήσουν εικόνες με απλές δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και θα μπουν, μέσα από τα δικά τους «μικρά ξυπνήματα», στον ρόλο του συγγραφέα.
Υλοποίηση εργαστηρίου: Εύη Γεροκώστα

---------------------------------------------------------

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς / Ώρες 11:30 – 13:30 / Ώρα προσέλευσης: 11:00 / Απαραίτητη η προεγγραφή. Συμμετοχή:15€

«Το παραμύθι που ονειρεύτηκα…»
Μια δίωρη συνάντηση όπου οι συμμετέχοντες/-ουσες, μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και παιχνίδια, θα κληθούν να ανακαλύψουν πόσο συμπλέκονται όνειρα και παραμύθια και να ερευνήσουν συλλογικά σύμβολα και κυρίαρχα αρχετυπικά μοτίβα μέσα από μια διαφορετική και πολυεπίπεδη ανάλυση ενός γνωστού παραμυθιού.
Υλοποίηση εργαστηρίου: Μαρία Βραχιονίδου

---------------------------------------------------------

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς / Ώρες 10:30 – 12:30 / Ώρα προσέλευσης: 10:00 / Απαραίτητη η προεγγραφή. Συμμετοχή:15€

Εργαστήριο Αφηγηματικής Τέχνης

«Λαλείς πουλί μ’»

Οι συμμετέχοντες σε αυτό το εργαστήρι, με αφορμή το δημοτικό τραγούδι και τις παραλογές, θα ανακαλύψουν τις κρυμμένες ιστορίες κάτω από τον ποιητικό λόγο, ύστερα θα τις αφηγηθούν, θα τις τραγουδήσουν και θα τις επικοινωνήσουν.
Υλοποίηση εργαστηρίου: Ανθή Θάνου
 
---------------------------------------------------------

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Μονοπάτι Προφήτη Ηλία / Ώρες 10:30 – 12:30 / Ώρα προσέλευσης: 10:00 / Απαραίτητη η προεγγραφή.
Συμμετοχή:15€

Εργαστήρι αγωγής του λόγου για όλους

«Με ακούτε όταν μιλάω;»
Μια δίωρη εισαγωγή στους μηχανισμούς παραγωγής της φωνής μέσα από απλές, λειτουργικές ασκήσεις χαλάρωσης και ενεργοποίησης της αναπνοής και του λόγου.
Υλοποίηση εργαστηρίου: Μάιρα Μηλολιδάκη


---------------------------------------------------------



AURUS PROJECT
Digging for inner Gold Ψάχνοντας για τον εσωτερικό χρυσό


Οι ιστορίες είναι τόσο σημαντικές όσο το φαγητό. Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτές.

ΚΕΑ 5-9 Ιουλίου 2021. Ώρες 9.30 έως 14.30

Χώρος διεξαγωγής εργαστηρίων:
Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» / Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

To «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ «AURUS Project: Digging for inner Gold» που στοχεύει στην ανάπτυξη μεθόδων αφήγησης ως εργαλεία επικοινωνίας και κοινωνικής αλλαγής. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης οι Οργανισμοί: 
  • DW-RS Producties (Ολλανδία), 
  • «Village Storytelling Centre» (Σκωτία / Ηνωμένο Βασίλειο), 
  • «Settle Stories» (Αγγλία / Ηνωμένο Βασίλειο), 
  • «Vrije Universiteit Amsterdam» (Ολλανδία), 
  • Ίδρυμα «Κepes Alapítvány» (Ουγγαρία). 
Το πρόγραμμα στοχεύει στη διερεύνηση των δυνατοτήτων της αφήγησης σε εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες και άτομα με ζητήματα κοινωνικής ένταξης.

Οι οργανισμοί που συμμετέχουν θα πάρουν μέρος σε κοινά εκπαιδευτικά εργαστήρια, που θα πραγματοποιηθούν στην Κέα την εβδομάδα 5-9 Ιουλίου 2021 από τις 9.30 έως τις 14.30 καθημερινά. Σ’ αυτά θα μελέτησουν τους τρόπους δημιουργίας μιας κοινής μεθόδου και ενός εργαλείου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν επαγγελματίες κοινωνικών και άλλων επιστημών στη δουλειά τους με ευάλωτες ομάδες, όπου η αφήγηση ιστοριών μετατρέπεται σε κινητήριο μοχλό της ατομικής και κοινωνικής αναγέννησης.

Το πρόγραμμα «AURUS Project: Digging for inner Gold»

Ψάχνοντας για τον εσωτερικό χρυσό

Χρυσός! Ο καθένας κουβαλάει λίγο μέσα του. Κάποιοι τον φορούν στους λαιμούς τους ή στους καρπούς και στα δάχτυλά τους. Με κάποιους άλλους χρειάζεται να κάνεις προσπάθεια, να έρθεις κοντά, ίσως να ψάξεις λιγάκι, πριν τον βρεις. Και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βαθιά μέσα τους κρυμμένο τον χρυσό. Που έχουν εκθρονιστεί και νιώθουν ανίκανοι να σταθούν στα πόδια τους ξανά, που έχουν χάσει την αυτοεκτίμησή τους και έχουν απομονωθεί κοινωνικά. Μερικές φορές ο χρυσός είναι τόσο βαθιά κρυμμένος που οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι έχουν καθόλου...

Λέγοντας ιστορίες που δίνουν κουράγιο

Στην Ευρώπη ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων βρίσκεται στο φάσμα της κοινωνικής απομόνωσης ή ήδη έχει αποκοπεί από την κοινωνία. Πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι η ιστορία τους δεν έχει (πια) νόημα, ότι οι ίδιοι δεν έχουν νόημα. Και δεν έχουν ούτε βρίσκουν τα μέσα για να καταπολεμήσουν αυτές τις σκέψεις. Οι οργανισμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θεωρούν πραγματικά πως η ζωή του καθενός αξίζει, ότι αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν όσο και ο καθένας μας και μπορούν να βοηθηθούν να το αντιληφθούν αυτό (ξανά) αν έχουν τα σωστά εργαλεία και ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν για να ενδυναμωθούν.

Στη δουλειά μας έχουμε γίνει πολλές φορές μάρτυρες του πώς όταν κάποιος είναι σε θέση να εκφραστεί και να εισακουστεί μπορεί να ξαναποκτήσει την αυτοεκτίμησή του· πώς, η αφήγηση μιας ιστορίας, όσο απλής κι αν είναι, αυξάνει την ικανότητα του ατόμου για αναστοχασμό και αυτογνωσία.

Ο στόχος μας

Γι’ αυτό το Aurus project στοχεύει στην ανάπτυξη μιας προσιτής και εύκολα μεταβιβάσιμης μεθοδολογίας (άτυπης εκπαίδευσης) προκειμένου να βοηθήσει άτομα που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις ή βρίσκονται ήδη σε κοινωνική απομόνωση να επανενταχθούν στην κοινωνία με τη βοήθεια ειδικών όπως κοινωνικών λειτουργών, συμβούλων ή άλλων αντίστοιχων εργαζομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Aurus project: www.aurusproject.eu