Πρόγραμμα 15ης Γιορτής Παραμυθιών

21 με 30 Ιουλίου 2017

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Ποίσσες (Προκυμαία) / 20:30 (Για παιδιά και ενήλικες)
«Δον Κιχώτης». Μιγκέλ ντε Θερβάντες
Ο φτωχός άρχοντας Αλόνσο Κιχάδα, έχοντας διαβάσει πολλά ιπποτικά βιβλία,  πιστεύει πως είναι ιππότης. Έτσι η φαντασία του γίνεται πραγματικότητα. Αλλάζει το όνομά του σε Δον Κιχώτη και ζει τη δική του ζωή παρέα με ιππότες, μάγους και γίγαντες.
Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου.
Μουσική: Χρήστος Κόκκινος.

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Οτζιάς (Παραλία)/ 12:30 (Για παιδιά και ενήλικες)
«Ξεπουπουλού!»
Ιστορίες για ανέμους και φτερά που πετούν ελεύθερα κι όλα τ’ αλλάζουν.
Αφήγηση: Εύη Γεροκώστα.

Στενό Λάμπρου Κατσώνη / 19:00 (Για παιδιά και ενήλικες)
«Ο Κουρσάρος της Λευτεριάς» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η συγγραφέας Μαρία Χιονάτου - Μουζάκη μιλάει για το νέο της εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά και έχει θέμα τη ζωή του Λάμπρου Κατσώνη. Εκδόσεις ΑΡΤΕΟΝ.

Στενό Λάμπρου Κατσώνη / 19:20 (Για παιδιά και ενήλικες)

«Το αγέρι της Επανάστασης»
Δεν φωτίστηκαν από ιστορικούς προβολείς. Χάραξαν όμως μια δική τους φωτεινή γραμμή… Ιστορίες γενναίων από τον καιρό που φυσούσε στην Ελλάδα το αγέρι της Επανάστασης του 1821…
Αφήγηση: Άσπα Παπαδοπούλου.


Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) 21:30 / (Για παιδιά και ενήλικες)
«Η κορίτσα που γλύτωσε τον πατέρα της»
Παραμύθια λαϊκά, όπου πάντοτε ο ήρωας δρόμο παίρνει και δρόμο αφήνει… πάει και πάει, λαχταράει για ζωή, περνά δοκιμασίες ως να αναγνωριστεί και να φτάσει στο φτου! ξελεφτερία!
Αφήγηση: Αγνή Στρουμπούλη.
Μουσική (βιολοντσέλο): Σταύρος Παργινός.Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς)  12:30 / (Για παιδιά και ενήλικες)
«Το παιδάκι και το λιοντάρι»
Με παραμύθια λαϊκά από την Ελλάδα, την Αφρική, τη Σερβία και τον Πόντο, ο Σταύρος με το βιολοντσέλο του μαζί με την Αγνή κι από πίσω τα παιδιά παίρνουν βήμα βήμα τα ίχνη της κόκκινης κλωστής! Και πάνε και πάνε κι ακόμα πάνε…
Αφήγηση: Αγνή Στρουμπούλη.
Μουσική (βιολοντσέλο) Σταύρος Παργινός.


Ιουλίδα (αρχαίος Λέοντας) Ένας αφηγηματικός περίπατος από τον αρχαίο Λέοντα έως την βρύση του Κουρέντη / 19:30 / (Για παιδιά και ενήλικες)
«Μύθος και ελευθερία: Ιστορίες από την Ελληνική Μυθολογία»
Tαξιδεύοντας από τη μακρινή Φοινίκη, συνοδεύουμε τον Kάδμο για να βρει την Eυρώπη. Θα συναντήσουμε τη Σφίγγα για να δώσουμε απάντηση στο αίνιγμά της και θα γνωρίσουμε τις τρεις Xάριτες!
Αφήγηση: Γιώργος Λάιος.

Ιουλίδα (Στα σκαλάκια του νέου Δημαρχείου) / 21:30/ (Αγγλική γλώσσα) (Για παιδιά και ενήλικες)
«Ονειρεύτηκα ένα ανοιχτό κλουβί»
Λαϊκά παραμύθια και ιστορίες από τη Λατινική Αμερική: έναν τόπο φωτός και γέλιου όπου η μαγεία είναι μέρος του καθημερινού χορού. Αλλά και έναν τόπο όπου το σκοτάδι στοιχειώνει τις ζούγκλες και ο φόβος έρπεται στα βουνά. Γι’ αυτό και τα πιο πολλά παραμύθια λέγονται ψιθυριστά. Είναι παραμύθια επικίνδυνα. Που είναι επαναστατικό ακόμα και να τα πεις.
Αφήγηση: Juliana Marín Fryling (Κολομβία).


Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Οτζιάς (Παραλία) / 12:30 / (Για παιδιά)
«Ψάρια στον γιαλό με πλακάτ και με πανό»
Αφήγηση, θαλασσινά παιχνίδια και παρουσίαση βιβλίου
Μια παρέα παιδιών φτιάχνουν πύργους και αμμοπολιτείες στην παραλία, όταν ξαφνικά σηκώνονται πελώρια κύματα, που τους κόβουν την ανάσα. Και τι να δουν; τα θαλασσινά βγαίνουν στο γιαλό για να διαδηλώσουν με πλακάτ και με πανό! Η Ρύπανση και η Μόλυνση έχουν κάνει τη ζωή τους ανυπόφορη μες στη Θαλασσοχώρα. Άραγε θα καταφέρουν τα παιδιά να σώσουν τα θαλασσινά και τον πολύτιμο βυθό; Ένα παραμύθι που στο τέλος γίνεται και παιχνίδι.
Συγγραφή - Αφήγηση: Άννα Δενδρινού.
Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.
Υλοποίηση εργαστηρίου: Σμαράγδα Αποστολάτου, Αγγελική Γκόγκου.

Μονοπάτι Προφήτη Ηλία (Σημείο Συνάντησης και τερματισμού η είσοδος του μονοπατιού στου Γυριστή, πλησίον εμπορικού καταστήματος) (Περισσότερα στο υπόμνημα) / 20:00 / (Για εφήβους και ενήλικες)
«Νάνοι και Δράκοι στα μονοπάτια των παραμυθιών»
Υπάρχει μια παμπάλαια συνήθεια στο γένος των ανθρώπων. Να φοβάται περισσότερο αυτό που δεν βλέπει με τα μάτια και να τρέμει εκείνο που δεν μπορεί να εξηγήσει με το νου. Δράκοι φτερωτοί ή νάνοι μοχθηροί, εικόνες για τους φόβους των ανθρώπων.
Αφήγηση: Φίλια Δενδρινού.Τρίτη 25 Ιουλίου 2017


Ελληνικά (Πηγή) /20:00 / (Για παιδιά και ενήλικες)
«Ο Καριμπού και η Μάγισσα: Λαϊκό παραμύθι από την Αφρική»
Ένα παιδί που γεννιέται μόνο του θα τα βάλει με τη μάγισσα του χωριού έχοντας οδηγό του μια μεγάλη αλήθεια: «Κανείς δεν είναι τυχαία κακός».
Αφήγηση: Βιργινία Κοκκίνου.
Μουσική: Εμμανουήλ Παλιάκης.


Κάτω Μεριά (Πλατεία) / 21:30 / (Για παιδιά και ενήλικες)
«Το Μαργούδι κι o Αλεξανδρής»
Ένα κορίτσι χάνει τον φίλο της. Έτσι ξεκινά ένα ταξίδι σε ολάκερη την Ελλάδα με παραλογές και παραμύθια. Θα γνωρίσει τόπους, ανθρώπους, μουσικές και τραγούδια αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό.
Αφήγηση- Μουσική: Εμμανουήλ Παλιάκης.

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Κορησσία (Δημοτικό Σχολείο) / 21:30 / (Για εφήβους και ενήλικες)
«Το Ρόδο της Πόλης»
Μια μουσική – αφηγηματική διαδρομή, από την καταστροφή της Σμύρνης μέχρι και τα Σεπτεμβριανά του 1955. Μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν, μπλέκονται ζωντανά με τραγούδια που αποτύπωσαν τις μνήμες τους, σε μια πορεία πόνου και διωγμών. Εντός του πλαισίου της παράστασης, έχουν ενσωματωθεί ολιγόλεπτα αφιερώματα με οπτικό υλικό που αφορά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής.
Αφήγηση: Αγγελική Γκόγκου.
Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου, Εμμανουήλ Παλιάκης.
Καλλιτεχνική Επιμέλεια - Επιμέλεια οπτικού υλικού: Γιώργος Ευγενικός.

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017


Μυλοπόταμος (Αγρόκτημα Αρισταίου - Αλώνι) / 20:30 / (Για εφήβους και ενήλικες)
«Ιζαμπέλε Έμπερχαρντ: Αναζητώντας την ελευθερία της ερήμου»
Η αληθινή ιστορία μιας νεαρής αριστοκράτισσας των αρχών του 20ού αιώνα που, για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, τολμά να σπάσει κάθε σύμβαση. Ντύνεται αντρικά, αλλάζει πίστη και φεύγει για το Μαγκρέμπ, αναζητώντας με πάθος την απόλυτη ελευθερία της ερήμου…
Αφήγηση: Μαρία Βραχιονίδου.
Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου.


Μυλοπόταμος (Αγρόκτημα Αρισταίου - Αλώνι) / 21:30 / (Για εφήβους και ενήλικες)
«Γυναίκες ελεύθερες»
Λαϊκά παραμύθια για γυναίκες πολεμίστριες, μάγισσες, μαριόλες, σκλάβες, αμαζόνες, ερωμένες κι άλλες πολλές… γυναίκες ελεύθερες!
Αφήγηση: Ανθή Θάνου.
Μουσική, τραγούδι: Αλέξανδρος Μακρής.


Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ορκός (Λατομείο) / 13:00 / (Για εφήβους και ενήλικες)
«Η κυρά του κάτω κόσμου»
Λαϊκό παραμύθι από την Κέα. Ο αγώνας ενός λατόμου να γεμίσει το καντηλάκι της ζωής του με το λάδι της αιώνιας ελιάς. Έρχεται αντιμέτωπος με δράκους και θεριά αλλά και με τον λόγο της κυράς του κάτω κόσμου.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός,
Αφήγηση- Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου.


Ορκός (Παραλία) / 14:30 / (Για παιδιά και ενήλικες)
«Ένα παραμύθι θα σας πω» ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ
Η Γιορτή Παραμυθιών προσκαλεί όποιον επιθυμεί να μοιραστεί ένα παραμύθι από την προφορική παράδοση γύρω από ένα τραπέζι με κρασί και μεζέδες. (Δηλώσεις συμμετοχής στο χώρο της εκδήλωσης. Ο χρόνος για κάθε παραμύθι δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 5 λεπτά).
Συντονισμός: Μαρία Βραχιονίδου


Ιουλίδα (Θέατρο Άλσους) / 21:30 (Αγγλική γλώσσα) (Για εφήβους και ενήλικες)
«Ιστορίες Πολέμου» Ιράν 1980. Η ισλαμική επανάσταση έχει χωρίσει τη χώρα στα δύο. Σ' έναν θορυβώδη σταθμό ραντάρ κοντά στα ιρακινά σύνορα ένας νέος άντρας κοιτά προς τον ορίζοντα. Διακρίνει ένα σμήνος ελικόπτερα Cobra να πετά στον ουρανό. Σύντομα ο Αμίρ Μιρζάι ρίχνεται στο μέσο ενός από τους αγριότερους και μακροβιότερους πολέμους του 20ού αιώνα. Οι «Ιστορίες Πολέμου» είναι η δική του ιστορία, αλλά και η ιστορία πολλών άλλων. Μαζί με τον συναφηγητή του Torgrim Mellum Stene απεικονίζει στον καμβά τις ζοφερές αλήθειες του πολέμου,  μαζί με παραμύθια για τη φιλία, το γέλιο και την τρέλα.
Αφήγηση: Amir Mirzai, (Περσία) Torgrim Mellum Stene (Νορβηγία)

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Οτζιάς (Παραλία) /12:30 / (Για παιδιά και ενήλικες)«Άφοβοι ήρωες» Τι κι αν είναι μικροκαμωμένοι; Φορούν σιδερένια παπούτσια, αγωνίζονται και φτάνουν στην άκρη της γης ψάχνοντας το φόβο, γυρεύοντας την ελευθερία!
Αφήγηση: Ανθή Θάνου.
Μουσική, τραγούδι: Αλέξανδρος Μακρής.


Κορησσία (Στα σοκάκια της παλιάς Κορησσίας ) / 21:30 / (Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)
«Φανερά τα ψέματα κι η αλήθεια καλά κρυμμένη» Πόσο μακριά μπορεί να κρυφτεί η αγάπη; Βάλε τα σιδερένια σου παπούτσια! Πόσοι αγώνες χρειάζονται για να λευτερωθεί κανείς από το ίδιο του το σώμα; Αν το μάθεις, μην το μολογήσεις! Κι αν η αναμέτρηση μετριέται με ψέματα αντί γι’ αλήθειες;
Αφήγηση- Μουσική: Ελενίτσα Γεωργίου. (Κύπρος)Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Ποίσσες (Παραλία) / 12:30 / (Για παιδιά από 5 έως 12 ετών)
«Δυο πουλιά τραγουδούν, ιστορία για να πουν»! ΑΦΗΓΗΣΗ – ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΗΛΟΥ Δύο πουλιά φτιαγμένα από λάσπη αφηγούνται την ιστορία ενός αγοριού που ζει φυλακισμένο σε ένα δωμάτιο γεμάτο με γλυκά. Μαζί με ένα κορίτσι θα καταφέρουν να λιώσουν τον τοίχο που τους χωρίζει και να ελευθερωθούν. Ένα λαϊκό παραμύθι από την Κρήτη που ζωντανεύει από τα παιδιά με κίνηση και μουσική! Θα επακολουθήσει για τους συμμετέχοντες εργαστήριο πηλού.
Αφήγηση – Μουσική (βιολί, τραγούδι): Ειρήνη Νικολακοπούλου.
Κιθάρα: Θωμάς Μπέλτσιος.


Ιουλίδα (Αγ. Δημήτριος) / 20:00 / (Για παιδιά και ενήλικες)
«Ο επαναστάτης γάτος» Σας έχει συμβεί ποτέ να εμφανιστεί κάποιος στη ζωή σας και να φέρει τα πάνω κάτω; Να την αλλάξει μια για πάντα; Η ιστορία ενός γάτου που ζει ήρεμα τη ζωή του, όταν ξαφνικά μπροστά του εμφανίζεται ένα «τεράστιο χνουδωτό πράγμα». Και τίποτα πια δεν είναι όπως πριν…
Αφήγηση: Τζένη Διαμαντοπούλου. Η αφήγηση βασίζεται στο κείμενο του Αλκιβιάδη Κούση με τίτλο «Μη μου μιλάτε για την Ήρα!».


Ιουλίδα (Πλατεία Αγ. Χαραλάμπους) / 21:30
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΗΞΗΣ 15ΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ Γιορτινή βραδιά με αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών μουσική και τραγούδι.

«Όνειρο» Αφήγηση: Γεωργία Λαζάρου

«Ελευθερία» Αφήγηση στα Ελληνικά: Γιώργος Ευγενικός,
Αφήγηση στα Περσικά: Amir Mirzai (Περσία)

«Αγώνας και Επανάσταση» H νορβηγίδα σοπράνο Kristin Groven Holmboeερμηνεύει τραγούδια αγώνα και επανάστασης απ’ όλο τον κόσμο.