ΑΦΗΓHMATIKOI ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ στον Αγ. Συμεών στην 16η Γιορτή Παραμυθιών.

 Όπως από τον Αγ. Συμεών στην Κέα ταξιδεύεις στον ορίζοντα του απέραντο ουρανού και της θάλασσας, έτσι και η Γιορτή Παραμυθιών δίνει βήμα σε νέους αφηγητές να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να ταξιδέψουν σε «Αφηγηματικούς Ορίζοντες» .



Αγ. Συμεών (Προαύλιο Ναού) / 20:00 / (Για παιδιά άνω των 6 ετών και ενήλικες)

ΈΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ο Αγιογράφος Κωνσταντίνος Καραουλάνης παρουσιάζει μορφές αγίων με την τέχνη της βυζαντινής εικονογραφίας.


Η ΚΥΘΝΟΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ
(Μιας κι από τον Αγ. Συμεών αν απλώσεις το χέρι και την καρδιά θα αγγίξεις την Κύθνο…)
«Η Καρακατσού» Η ιστορία δύο νέων που βρίσκουν εμπόδια και μπλέκουν σε περιπέτειες  και παρεξηγήσεις αλλά καταφέρνουν να επιβιώσουν ενωμένοι και αγαπημένοι. Ένα παραμύθι που νικάει την ασχήμια των κακών προθέσεων και των προκαταλήψεων και καταλήγει στο θρίαμβο της ομορφιάς και της αγάπης. Η αφήγηση θα γίνει στη ντοπιολαλιά της Κύθνου από τον Κυθνιό παραμυθά Βαγγέλη Γονιδάκη.

ΑΦΗΓHMATIKOI ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Νέοι αφηγητές μοιράζονται τις ιστορίες τους

«Ο άσχημος Άγιος με τη γλυκιά καρδιά» Κάποτε ζούσε ένας ψηλός, δυνατός μα και πολύ άσχημος άνθρωπος που ο Χριστός τον διάλεξε για να ανέβει στους ώμους του και να περάσει ένα ποτάμι. Είναι που ο Θεός, βλέπει τους ανθρώπους στην καρδιά και γι’ αυτό τον βάφτισε… Χριστόφορο!
Αφήγηση: Παναγιώτης Αμανατίδης

«Το ελάφι στη λίμνη» Έχουμε συχνά κοιταχτεί στον καθρέφτη, όπως το ελάφι κοιτάχτηκε στο νερό της λίμνης, και έχουμε σκεφτεί πως έχουμε κάτι όμορφο για το οποίο είμαστε περήφανοι, μα και κάτι άσχημο, για το οποίο ντρεπόμαστε. Τι από αυτά, άραγε, αξίζει πραγματικά;
Αφήγηση: Βάγια Κατσαβού

«Τα τρία δέντρα» χάρισαν ομορφιά και καλή τύχη στη βασιλοπούλα γιατί είχε καλή ψυχή και καλή καρδιά. Τιμώρησαν την κακιά αδελφή της δίνοντάς της ασχήμια, όπως ακριβώς είχε και η ψυχή της.
Αφήγηση: Δημαρέτα Μεγγέ - Πορίχη

«Το άσχημο βασιλόπουλο» της Γαλάτειας Καζαντζάκη. Ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα ήθελαν παιδί. Η Μοίρα τους άκουσε. «Ποια χαρίσματα να έχει;» «Να ’ναι πολύχρονος, γενναίος και καλός». Μετά θυμήθηκαν: να ’ναι κι όμορφος, μα θα έχανε ένα από τα’ άλλα. «Όποιος τον αγαπά, όμορφο θα τον λογά!» έδωσε τη λύση η Μοίρα.
Αφήγηση: Παρασκευή Μανουσαρίδου

«Το Κρέας της Γλώσσας» Ένας βασιλιάς κι ένας φτωχός ανταλλάζουνε γυναίκες προκειμένου να μάθει ο βασιλιάς τι κάνει ο φτωχός και η γυναίκα του είναι τόσο όμορφη και χαρούμενη, ενώ η δικιά του, η βασίλισσα, άσχημη και μίζερη.
Αφήγηση: Ελεάννα Μπουραντάνη

«Οι τρεις θείες» Μια όμορφη κοπέλα που δεν ξέρει να γνέθει, να υφαίνει, να ράβει και τρεις άσκημες γυναίκες που θα την βοηθήσουν με ένα μικρό αντάλλαγμα... Ιστορία από την Νορβηγία.
Αφήγηση: Ανεζούλα Κατσιμπίρη

«Μαρία απ’ τους Πενταγιούς» Αφουγκραστείτε να σας πω… την ιστορία μιας κόρης όμορφης. Στ’ αλήθεια όμορφης. Τόσο, που έμελλε να γίνει θρύλος και τραγούδι. Κι αν η ζωή είχε για κείνη μόνο βάσανα και πίκρες, τα παλικάρια ακόμα σφάζονται στην ποδιά της.
Αφήγηση: Νάντια Γιώτη

«Ασάλευτη Ροή» Στο ρεύμα των αντιθέσεων σπέρνεται η ασχήμια με την ομορφιά γόνιμα και αφαιρετικά. Παραμύθι σε έμμετρο ρυθμό ωσάν το πάτημα το παραδοσιακό.
Αφήγηση: Μαριάννα Γκουσδουβά