Σελίδες

Tο Αρχαίο Θέατρο της Καρθαίας υποδέχεται τον Ηρόδοτο και την 17η Γιορτή Παραμυθιών

«Σόλων και Κροίσος: Μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Ηροδότου Ιστορία.



Η αρχαία Καρθαία από ψηλά 



Ο Κροίσος, ο πλουσιότερος των βασιλιάδων κάλεσε τον σοφό Σόλωνα στο παλάτι του και του έδειξε τα αμύθητα πλούτη του, αναμένοντας να του πει ότι είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Και ο Σόλων αποκρίθηκε «Μη θεωρήσεις κανέναν ευτυχή, πριν γνωρίσεις το τέλος του».
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός.
Αφηγηματικοί ύμνοι στην περσική γλώσσα από τον Πέρση αφηγητή Amir Mirzai
Συμμετέχουν: Σμαράγδα Αποστολάτου, Αγγελική Γκόγκου
Μουσική: Σόλης Μπαρκί
Έρευνα - επιμέλεια: Tίνα Αγγέλου, Νεφέλη Παπαντωνοπούλου
Οργάνωση: Ομάδα ΜΥΘΟΣ

Με τη στήριξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων 

Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 
Θέατρο Αρχαίας Καρθαίας / 19:30 / (Για εφήβους και ενήλικες)
(Πληροφορίες για τη διαδρομή στο υπόμνημα που θα βρείτε παρακάτω)

2015 - Από την παράσταση που εγκαινίασε το Θέατρο μετά από 2500 χιλιάδες χρόνια.
«Το Συμπόσιο του Πλάτωνα» Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός






--------------------------------------------------------------------------------------------


ΥΠΟΜΝΗΜΑ



Καρθαία. 
Διαδρομή 6 (Σταυρουδάκι – Χαρτσιδιό - Πηγή Βαθυποτάμου - Καρθαία).
Στο Σταυρουδάκι από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο υπάρχει παράδρομος που οδηγεί στο Χαρτσιδιό σε 700μ. Υπάρχει μεγάλη πινακίδα πάνω στον επαρχιακό δρόμο που ειδοποιεί ότι προς τα αριστερά ο δρόμος κατευθύνεται στην Καρθαία.  Στο Χαρτσιδιό υπάρχει περιορισμένος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, επομένως, αν δεν βρείτε θέση, μπορείτε να σταθμεύσετε στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο. Από το Χαρτσιδιό κατεβαίνουνε την κοιλάδα περπατώντας για 45 λεπτά περίπου στο αρχαίο μονοπάτι έως την Καρθαία. Από εκεί αρχίζει το αρχαίο μονοπάτι, πλακόστρωτο, αρκετά καλά διατηρημένο, ανάμεσα στις φασκομηλιές, που ευωδιάζουν στο πέρασμά μας. Κατεβαίνουνε αγναντεύοντας την απέναντι πλαγιά με τα ξωκλήσια και τις παλιές αγροικίες και φθάνουμε, ύστερα από μια μικρή παράκαμψη, στην πηγή του Βαθυπόταμου. Εδώ υπάρχει το παλιό υδραγωγείο των Καρθαιέων και τα περιβόλια των σημερινών αγροτών. Ακολουθούμε το ρέμα σε μια φανταστική διαδρομή ανάμεσα σε πικροδάφνες, καλαμιές και λυγαριές και φθάνουμε στην αμμουδιά. Δεξιά μας το εκκλησάκι της Παναγίας, αριστερά μας το αρχαίο θέατρο, ψηλά ο αρχαιολογικός χώρος. 
Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο θα σας ενθουσιάσει. Θα μπορούσατε να πάτε νωρίτερα και να συνδυάσετε και το μπάνιο σας στα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά. Θα σας μείνει αξέχαστο. Η επιστροφή είναι από το ίδιο μονοπάτι, πιο δύσκολη στον ανηφορικό δρόμο και διαρκεί γύρω στη 1.10΄. Θα χρειαστείτε άνετα παπούτσια, νερό, φακό, αν γυρίσετε το βράδυ, φωτογραφική μηχανή και μια σακούλα για τα απορρίμματά σας.


Διάρκεια διαδρομής:

Κορησσία - Ιουλίδα - Σταυρουδάκι:  21 χιλιόμετρα
(Με ΙΧ αυτοκίνητο περίπου 50' με χαλαρή ταχύτητα)

Σταυρουδάκι - Χαρτσιδιό: 700 μέτρα (κατηφόρα, με τα πόδια περίπου 15')

Χαρτσιδιό - Καρθαία: 1800 μέτρα (κατηφόρα, με τα πόδια περίπου 45')

Με υπολογισμένες πιθανές μικρές στάσεις ή ενδιάμεσες καθυστερήσεις από την Κορησσία έως την Αρχαία Καρθαία θα χρειαστείτε 2 ώρες και 30 λεπτά.
Για να είστε στην έναρξη της παράστασης θα πρέπει να ξεκινήσετε από την Κορησσία στις 17:00.

Αν θέλετε να περιηγηθείτε και στον αρχαιολογικό χώρο θα ήταν καλό να ξεκινήσετε στις 16:00 (Η είσοδος στον Αρχαιολογικό χώρο είναι δωρεάν).

Αν πάλι θέλετε να συνδυάσετε μπάνιο, περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και παράσταση, είναι καλό να ξεκινήσετε πολύ πριν τις 16:00. Η καλύτερη στιγμή είναι νωρίς το πρωί που δεν θα έχετε τον ήλιο από πάνω σας.

Καλό ταξίδι!