20 Χρόνια Γιορτή Παραμυθιών


Αναλυτικό πρόγραμμα. 

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών σας προσκαλεί στην 20η Γιορτή Παραμυθιών που θα λάβει χώρα στο νησί της Κέας από 22 έως και 31 Ιουλίου 2022.

Η «Γιορτή Παραμυθιών» γίνεται φέτος 20 χρονών και είναι γεμάτη παραμύθια και γλυκές αναμνήσεις.

Γιορτάζουμε την 20η χρονιά του πρωτοπόρου ελληνικού θεσμού με διεθνή φήμη, που έδωσε φωνή σε έμπειρους και νέους αφηγητές από Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, ενισχύοντας σημαντικά την ελληνική αφηγηματική κοινότητα και εμπνέοντας και άλλες περιοχές στην Ελλάδα και την Κύπρο να διοργανώσουν αντίστοιχα φεστιβάλ. Η «Γιορτή Παραμυθιών» 20 συνεχόμενα χρόνια αναδεικνύει και τονίζει τη διαχρονικότητα και την πολυσημία της λαϊκής προφορικής παράδοσης και αποτελεί έναν χώρο συνάντησης πολιτισμών και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται. Η «Γιορτή Παραμυθιών» συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της Έλληνες αφηγητές, επιστήμονες και ερευνητές που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνευρέθηκαν όλοι μαζί και συνομίλησαν για το παραμύθι και την αφήγηση. Έδωσε βήμα σε νέους αφηγητές έτσι ώστε να μπορέσουν να αφηγηθούν τις ιστορίες τους και τους ενέπνευσε να ασχοληθούν με την αφηγηματική τέχνη. Άνοιξε έναν πολιτιστικό διάλογο που δημιούργησε αφηγηματικά ρεύματα, σχολές, τάσεις, θέσεις αλλά και αντιθέσεις. Όλα γόνιμα και χρήσιμα στην ατέρμονη πορεία της προφορικής παράδοσης.

Τη φετινή χρονιά θα γιορτάσουμε μαζί την επέτειο των 20 χρόνων του φεστιβάλ με αφηγήσεις παραμυθιών και μουσικών από Ελλάδα και εξωτερικό, από νέους αφηγητές που ανοίγουν «Νέους Αφηγηματικούς  Ορίζοντες» και από έμπειρους, παλιούς αφηγητές, που θα μας αφηγηθούν «Γλυκές Αναμνήσεις».

Ελάτε να γιορτάσουμε όλοι μαζί αυτή την ιδιαίτερη στιγμή για εμάς στην Κέα, 22 με 31 Ιουλίου, να μοιραστούμε ιστορίες και γλυκές αναμνήσεις σαν μια παρέα παλιών αγαπημένων φίλων.


Το πρόγραμμα της 20ης Γιορτής περιλαμβάνει:

Α) Αφιέρωμα στην επέτειο μνήμης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 με παραμύθια από τη Μικρά Ασία και μαρτυρίες από τα τραγικά γεγονότα της εποχής.

Β) Προβολές από αγαπημένες στιγμές της «Γιορτής Παραμυθιών» και ομιλίες για την αφήγηση και το παραμύθι.

Γ) Έκθεση αφιέρωμα στον Αλέκο Φασιανό και τις ζωγραφιές του για την Γιορτή.

Δ) Έκθεση Textile Art (Μικτών τεχνικών με ύφασμα, κλωστές και νήματα) αφιέρωμα στις 20 γιορτές.

Ε) Παραστάσεις, αφηγήσεις με γενική θεματική «Γλυκές Αναμνήσεις», που θα μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο σε όμορφες στιγμές της Γιορτής Παραμυθιών.

Ζ) Παραστάσεις μύθων και παραμυθιών με διάφορες θεματικές, από αφηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συνέβαλαν στην εικοσαετή δημιουργική πορεία του φεστιβάλ.

ΣΤ) Εκδήλωση λήξης του φεστιβάλ, όπου 20 αφηγητές ένας για κάθε χρόνο της Γιορτής, θα γιορτάσουν μαζί μας λέγοντάς μας μικρές ιστορίες και παραμύθια με μουσική, τραγούδια και όπως λέμε και στα παραμύθια, χαρές και ξεφάντωσες πολλές…

Την επετειακή 20η «Γιορτή Παραμυθιών» θα συνοδέψουν παράλληλες δράσεις, εκδηλώσεις και εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα περιλαμβάνουν αφηγήσεις, προβολές και εργαστήρια με θέμα το παραμύθι και την αφήγηση.

Φέτος η γιορτή θα είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Αλέκο Φασιανό, τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο που υποστήριξε με αγάπη και πίστη την Γιορτή Παραμυθιών και ζωγράφισε το λογότυπό της.