10η Γιορτή, 2012

10 Χρόνια Γιορτή Παραμυθιών
2003-2012

ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ 
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 10η ΓΙΟΡΤΗ


ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «Η συνωμοσία των στοιχείων της φύσης»
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΚΡΙΜ
ΒΡΑΔΙΕΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ «Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω...»Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών ε'ιχε τη χαρά και την τιμή να διοργανώσει τη 10η Γιορτή Παραμυθιών που  πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως και τις 29 Ιουλίου 2012 στην Κέα, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Κέας καθώς και τη στήριξη μεγάλων εθνικών και διεθνών ιδρυμάτων.
Ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ένα Φεστιβάλ σαν τη Γιορτή Παραμυθιών, συμπληρώνει τόσα χρόνια συνεχούς και επιτυχούς παρουσίας. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με διεθνή φήμη που προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική πολιτιστική παράδοση, τονίζοντας τη διαχρονικότητα και την πολυσημία τους. Παράλληλα αποτελεί ένα χώρο συνάντησης πολιτισμών και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται με θεματικό άξονα το παραμύθι. 
Η επετειακή 10η  Γιορτή Παραμυθιών δεν είχε, όπως οι προηγούμενες, μια γενική θεματολογία αλλά διαφορετικές θεματικές ενότητες, οι οποίες αναπτύχθηκαν στις τέσσερις αρχαίες πόλεις του νησιού, την Καρθαία, την Ποιήεσσα, την Κορησσό και την Ιουλίδα. Η «Τετράπολις», όπως λεγόταν κατά την αρχαιότητα η Κέα, έβαλε τα γιορτινά της και μας αφηγήθηκε ιστορίες και παραμύθια που ήρθαν απ’ τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα - και που μας ταξιδεψαν ακόμα μακρύτερα...

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων της Γιορτής Παραμυθιών καθώς και την επέτειο των 200 χρόνων από την πρώτη έκδοση, το 1812, της συλλογής παραμυθιών των αδερφών Γκριμ, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών διοργάνωσε επετειακές εκδηλώσεις από τις 5 έως και τις 15 Μαΐου 2012 που  πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής και στον πολυχώρο Piedra στην Αθήνα.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν αφιέρωμα στους δημοφιλείς παραμυθάδες, ομιλία της κοινωνικής ανθρωπολόγου Άννας Αγγελοπούλου με θέμα «Τα Παραμύθια των Γκριμ», έκθεση για το έργο των αδελφών Γκριμ, εργαστήριο λόγου και πηλού για παιδιά, καθώς και αφηγήσεις παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε επετειακή έκθεση για τα 10 χρόνια Γιορτής Παραμυθιών με σπάνιο υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια των 10 αυτών χρόνων. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν έργα γνωστών ζωγράφων και εικαστικών που φιλοτέχνησαν για την Γιορτή από το 2003 έως σήμερα.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε και στην Κέα κατά την διάρκεια της 10ης Γιορτής Παραμυθιών και είχε τίτλο: «Η συνωμοσία των στοιχείων της φύσης». Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 12 Μαΐου στο χώρο του Μουσείου Νεότερης Κεραμεικής. Την ίδια μέρα θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση της αφίσας για τη 10η Γιορτή Παραμυθιών, που φιλοτεχνήθηκε από το ζωγράφο – εικαστικό Βασίλη Σολιδάκη.
Σας καλούμε όλους να είστε εκεί και να μπορέσετε να απολαύσετε μαζί μας, εκτός από τις άλλες εκδηλώσεις, παραδοσιακά τζιώτικα κεράσματα, να παρακολουθήσετε ζωντανά παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Τζιας με τη συνοδεία της τσαμπούνας και του τουμπιού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κέας «Σιμωνίδης ο Κείος». 

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

Τα παραμύθια είχαν την τιμητική τους. Μάλιστα, μέσα στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες που βιώνουμε στη χώρα μας, τα παραμύθια μοιάζει ν’ αποτελούν αντίδοτο στην κρίση. Με μικρό προϋπολογισμό, με εθελοντισμό και με ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας και των φορέων του νησιού, ακολουθήσαμε τους ήρωες των παραμυθιών που πιάστηκαν από το χέρι και μας πήραν μαζί τους στο δρόμο που οδηγεί στον τόπο της παραμυθίας, της ελπίδας και της λύτρωσης. Έναν τόπο που έχουμε τόσο ανάγκη. Έτσι λοιπόν είπαμε  «Πάμε Γιορτή!» και το μεγάλο γλέντι των ιστοριών στήθηκε τον Ιούλιο του 2012 στη Τζια,