16η Γιορτή Παραμυθιών

ΚΕΑ 21 με 29 Ιουλίου 2018

Κατεβάστε τα αρχεία

Στην 16η Γιορτή Παραμυθιών  οι παραμυθάδες αφηγήθηκαν παραμύθια «Ομορφιάς και ασχήμιας». Ξεδίπλωσαν ιστορίες πλασμένες από μαγεία και αλήθεια, ιστορίες βγαλμένες μέσα από την ίδια τη ζωή που όμως με τρόπο φανταστικό αναδεικνύουν το μεγαλείο της ψυχής. Η ομορφιά είναι πάντα μέσα μας και η καλοσύνη είναι αυτή που δικαιώνεται και θριαμβεύει στις καρδιές των ανθρώπων.


24 αφηγητές από Ελλάδα, 5 αφηγητές από Κύπρο, Νορβηγία, Σλοβενία και Ιταλία, 7 μουσικοί, απλώθηκαν απ' άκρη σ' άκρη του νησιού, σε μονοπάτια, αρχαιολογικούς χώρους, πλατείες, μουσεία, παραλίες, ιστορικούς τόπους για να γιορτάσουν την μεγάλη Γιορτή των Παραμυθιών στην Κέα. Στο πλαίσιο της Γιορτής υλοποιήθηκε το Storytelling Forum στο οποίο συμμετείχαν αφηγητές που ήταν στο ξεκίνημα της πορείας τους ή και εκπαιδευόμενοι αφηγητές, με στόχο να αναπτύξουν γόνιμο διάλογο γύρω από την αφήγηση και τις εφαρμογές της, να ανταλλάξουν απόψεις για την τέχνη τους, να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές προσεγγίσεις και μεθόδους και να μοιραστούν την αγάπη τους για την αφήγηση.


Πρόγραμμα 16ης Γιορτής Παραμυθιών
«Ομορφιά και ασχήμια»
ΚΕΑ 21 - 29 Ιουλίου 2018

Το πρόγραμμα συνοδεύουν εικαστικά οι ζωγραφιές 
της Μαριάννας Κατσουλίδη η οποία έχει φιλοτεχνήσει 
και την αφίσα της 16ης Γιορτής Παραμυθιών.

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018


Ποίσσες (Παραλία) / 12:30 / (Για παιδιά άνω των 5 ετών και ενήλικες)
«Ήλιε μου, πες μας ποια είναι η ωραιότερη;»
Ήλιε μου, προσήλιε μου, συ κει ψηλά που περπατάς και χαμηλά κοιτάζεις, ποια είναι η ομορφότερη; Κι ο ήλιος ο σοφός, η Μυρσίνα η ποντικίνα και η... ή μήπως ο...
Αφήγηση: Ανθή Θάνου
Μουσική: Αλέξανδρος Μακρής


Ιουλίδα (Νέο Δημαρχείο) / 20:00 / (Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)
«Με τα μάτια της καρδιάς» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Παραμύθια ομορφιάς και ασχήμιας από την παγκόσμια παράδοση.
Τι είναι όμορφο και τι άσχημο; Πόσο μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα τα μάτια της καρδιάς; Ένα βιβλίο ταξιδεύει μέσα στον κόσμο των παραμυθιών και αναζητά ήρωες και ηρωίδες με «ατέλειες», για να μας πουν τις δικές τους ιστορίες... ιστορίες ομορφιάς και ασχήμιας.
Συγγραφέας: Μαρία Ζουράρη. Εκδότης: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Θα προλογίσουν η Ανθή Θάνου και ο Γιώργος Ευγενικός.


Ιουλίδα (Στα σκαλάκια του νέου Δημαρχείου) / 20:45 / (Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)
«Από το άσχημο βασιλόπουλο ως τον Συρανό ντε Μπερζεράκ»
Ένα άσχημο βασιλόπουλο, μια μάγισσα και μια μεγάλη μύτη μέσα από τους αιώνες συναντιούνται! Περπατούν στους ίδιους δρόμους. Δρόμοι μέσα από την ασχήμια, τη σιωπή, την ομορφιά της καρδιάς μα και την καλοσύνη της ψυχής.
Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου


Ιουλίδα (Στα σκαλάκια του νέου Δημαρχείου) / 22:30 / (Για εφήβους και ενήλικες)

«Έρως και Ψυχή»
Λαβώθηκε ο Έρωτας από το βέλος του κι έγινε μυστικός εραστής της Ψυχής. Κι όταν εκείνος χάθηκε, η Ψυχή τον αναζήτησε μέχρι και στο βασίλειο των νεκρών… Μα ίσως ξαναβρεθούν μια μέρα και τότε όλα τα βράδια κι όλα τα άστρα κι όλα τα τραγούδια θα 'ναι δικά τους… Στίχοι του Τ. Λειβαδίτη και άλλων συντροφεύουν το μυθολογικό ζευγάρι στις δοκιμασίες του, στις περιπλανήσεις του και στο ολοκληρωτικό σμίξιμο.
Αφήγηση: Ανθή Θάνου
Μουσική: Αλέξανδρος Μακρής


Κυριακή 22 Ιουλίου 2018


Οτζιάς (Παραλία) / 12:30 / (Για παιδιά άνω των 5 ετών και ενήλικες)
«Βατραχοπαιδέματα - Ποντικών παντρέματα»
Γίνεται μια ποντικίνα να ντύνεται νύφη; Αμ εκείνο το πριγκιπόπουλο; Να πάρει γυναίκα του μια βατραχίνα; Και, πώς μπορεί ο Άγριος Άνεμος ν’ αγαπήσει την πιο άσχημη απ' όλες; Πολλά τα μπερδέματα...! Μα, πιο πολλά, τα παντρέματα!
Αφήγηση: Αγγελική Γκόγκου


Ιουλίδα (Σκαλάκια Κάστρου) / 21:30 / (Για εφήβους και ενήλικες)
«Όψεις της ομορφιάς και της ασχήμιας»
Η ομορφιά και η ασχήμια φαίνονται μόνο στα πρόσωπα των ανθρώπων; Πολλές φορές παραμένουν κρυμμένες και περιμένουν να τις ανακαλύψουμε. Μικρές ιστορίες για την ομορφιά και την ασχήμια των ανθρώπων και του κόσμου που μας περιβάλλει.
Αφήγηση: Ηλίας Γιαννικόπουλος

Ιουλίδα (Πλατεία Αγ. Χαραλάμπους) / 22:00 / (Για εφήβους και ενήλικες)
«Το Ημερολόγιο 5 Αφηγητών»
5 αφηγητές μοιράζονται τις ιστορίες τους. Πώς ασχολήθηκαν με την αφήγηση.
Ποιες ανατροπές έγιναν στη ζωή τους όταν περπάτησαν στο δρόμο των παραμυθιών.
Πώς επηρέασε η κρίση τη ζωή τους. Γιατί λένε ιστορίες. Από πού έρχονται και προς τα πού βαδίζουν. Οι γέφυρες των ιστοριών και της πορείας τους… 5 rock τραγούδια.
Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου, Ηλίας Γιαννικόπουλος, Αγγελική Γκόγκου, Γεωργία Λαζάρου, Σοφία Χατζή
Καλλιτεχνική και μουσική επιμέλεια: Γιώργος Ευγενικός. Οργάνωση: Ομάδα ΜΥΘΟΣ

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018


Αγ. Συμεών (Προαύλιο Ναού) / 20:00 / (Για παιδιά άνω των 6 ετών και ενήλικες)

ΈΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ο Αγιογράφος Κωνσταντίνος Καραουλάνης παρουσιάζει μορφές αγίων με την τέχνη της βυζαντινής εικονογραφίας.


Η ΚΥΘΝΟΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ
(Μιας κι από τον Αγ. Συμεών αν απλώσεις το χέρι και την καρδιά θα αγγίξεις την Κύθνο…)
«Η Καρακατσού» Η ιστορία δύο νέων που βρίσκουν εμπόδια και μπλέκουν σε περιπέτειες  και παρεξηγήσεις αλλά καταφέρνουν να επιβιώσουν ενωμένοι και αγαπημένοι. Ένα παραμύθι που νικάει την ασχήμια των κακών προθέσεων και των προκαταλήψεων και καταλήγει στο θρίαμβο της ομορφιάς και της αγάπης. Η αφήγηση θα γίνει στη ντοπιολαλιά της Κύθνου από τον Κυθνιό παραμυθά Βαγγέλη Γονιδάκη.

ΑΦΗΓHMATIKOI ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Νέοι αφηγητές μοιράζονται τις ιστορίες τους

«Ο άσχημος Άγιος με τη γλυκιά καρδιά» Κάποτε ζούσε ένας ψηλός, δυνατός μα και πολύ άσχημος άνθρωπος που ο Χριστός τον διάλεξε για να ανέβει στους ώμους του και να περάσει ένα ποτάμι. Είναι που ο Θεός, βλέπει τους ανθρώπους στην καρδιά και γι’ αυτό τον βάφτισε… Χριστόφορο!
Αφήγηση: Παναγιώτης Αμανατίδης

«Το ελάφι στη λίμνη» Έχουμε συχνά κοιταχτεί στον καθρέφτη, όπως το ελάφι κοιτάχτηκε στο νερό της λίμνης, και έχουμε σκεφτεί πως έχουμε κάτι όμορφο για το οποίο είμαστε περήφανοι, μα και κάτι άσχημο, για το οποίο ντρεπόμαστε. Τι από αυτά, άραγε, αξίζει πραγματικά;
Αφήγηση: Βάγια Κατσαβού

«Τα τρία δέντρα» χάρισαν ομορφιά και καλή τύχη στη βασιλοπούλα γιατί είχε καλή ψυχή και καλή καρδιά. Τιμώρησαν την κακιά αδελφή της δίνοντάς της ασχήμια, όπως ακριβώς είχε και η ψυχή της.
Αφήγηση: Δημαρέτα Μεγγέ - Πορίχη

«Το άσχημο βασιλόπουλο» της Γαλάτειας Καζαντζάκη. Ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα ήθελαν παιδί. Η Μοίρα τους άκουσε. «Ποια χαρίσματα να έχει;» «Να ’ναι πολύχρονος, γενναίος και καλός». Μετά θυμήθηκαν: να ’ναι κι όμορφος, μα θα έχανε ένα από τα’ άλλα. «Όποιος τον αγαπά, όμορφο θα τον λογά!» έδωσε τη λύση η Μοίρα.
Αφήγηση: Παρασκευή Μανουσαρίδου

«Το Κρέας της Γλώσσας» Ένας βασιλιάς κι ένας φτωχός ανταλλάζουνε γυναίκες προκειμένου να μάθει ο βασιλιάς τι κάνει ο φτωχός και η γυναίκα του είναι τόσο όμορφη και χαρούμενη, ενώ η δικιά του, η βασίλισσα, άσχημη και μίζερη.
Αφήγηση: Ελεάννα Μπουραντάνη

«Οι τρεις θείες» Μια όμορφη κοπέλα που δεν ξέρει να γνέθει, να υφαίνει, να ράβει και τρεις άσκημες γυναίκες που θα την βοηθήσουν με ένα μικρό αντάλλαγμα... Ιστορία από την Νορβηγία.
Αφήγηση: Ανεζούλα Κατσιμπίρη


«Μαρία απ’ τους Πενταγιούς» Αφουγκραστείτε να σας πω… την ιστορία μιας κόρης όμορφης. Στ’ αλήθεια όμορφης. Τόσο, που έμελλε να γίνει θρύλος και τραγούδι. Κι αν η ζωή είχε για κείνη μόνο βάσανα και πίκρες, τα παλικάρια ακόμα σφάζονται στην ποδιά της.
Αφήγηση: Νάντια Γιώτη

«Ασάλευτη Ροή» Στο ρεύμα των αντιθέσεων σπέρνεται η ασχήμια με την ομορφιά γόνιμα και αφαιρετικά. Παραμύθι σε έμμετρο ρυθμό ωσάν το πάτημα το παραδοσιακό.
Αφήγηση: Μαριάννα Γκουσδουβά


Τρίτη 24 Ιουλίου 2018Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) / 21:00 / (Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)

ΦΟΡΟΥΜ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
Θα παρουσιαστούν στην ελληνική γλώσσα τα αποτελέσματα του τριήμερου φόρουμ αφήγησης που οργανώνεται από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και υλοποιείται στο πλαίσιο της 16ης Γιορτής Παραμυθιών. Στόχος του Φόρουμ, να συναντηθούν αφηγητές από διαφορετικές χώρες με σκοπό αναπτύσσοντας γόνιμο διάλογο γύρω από την αφήγηση και τις εφαρμογές της, να ανταλλάξουν απόψεις για την τέχνη τους, να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές προσεγγίσεις και μεθόδους και να μοιραστούν την αγάπη τους για την αφήγηση.


ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

«Ο Σταχτοπούτης και ο αγώνας φαγητού με το τρολ»
Ο Σταχτοπούτης τα βάζει με ένα τρολ. Στο τέλος το πείθει να ανοίξει μια τρύπα στην κοιλιά του για να μπορεί να φάει όσο θέλει. Το τρολ πεθαίνει και ο Σταχτοπούτης παίρνει το χρυσάφι του για να πληρώσει τα χρέη της οικογένειάς του.
Αφήγηση: Ine Mariel Solbakken, Karla Suzanne Oefjord (Συμμετοχή από Νορβηγία)


«Η Πριγκίπισσα που ήθελε να έχει πάντοτε την τελευταία λέξη»
Ο Σταχτοπούτης και τα αδέλφια του τα βάζουν με μια ξεροκέφαλη και πεισματάρα πριγκίπισσα. Όποιος την κάνει να σωπάσει θα την πάρει γυναίκα του μαζί με το μισό βασίλειο. Όντας έξυπνος και ετοιμόλογος, ο Σταχτοπούτης τα καταφέρνει.
Αφήγηση: Karla Suzanne Oefjord, Ine Mariel Solbakken (Συμμετοχή από Νορβηγία)

«Ο καλύτερος γιος» και «Τα κέρινα παιδιά»
Δύο παραμύθια από την Αφρική (Αιθιοπία και Ζιμπάμπουε) πλέκονται, με συνδετικό κρίκο το φως. Τι μπορείς να αγοράσεις με ένα κέρμα που θα γεμίσει μια ολόκληρη καλύβα; Και τελικά, πόσους φόβους πρέπει να ξεπεράσεις για να βγεις από την καλύβα-φυλακή σου;
Αφήγηση: Αγγελική Αγαλιανού (Συμμετοχή από Ελλάδα)

«Το κορίτσι και οι κυνοκέφαλοι»
Ένα σλοβένικο λαϊκό παραμύθι για ένα φτωχό και εργατικό κορίτσι που ζει ήρεμα με τον πατέρα του στο μύλο μέχρι που ένα βράδυ οι κυνοκέφαλοι την πιάνουν και την φυλακίζουν στον πύργο. Καταφέρνει να τους ξεφύγει και επιστρέφει στο μύλο αναμένοντας να την ακολουθήσουν ως εκεί και να τους αποτελειώσει έναν-έναν…
Αφήγηση: Ana Svetel (Συμμετοχή από Σλοβενία)


«Ο θεός Πάνας»
Ο θεός Πάνας τρέχει να φτάσει την όμορφη έφιππη γυναίκα που αντίκρισε στην όχθη της λίμνης. Όταν όλα μοιάζουν χαμένα, η γυναίκα παρακαλεί τη νύμφη της λίμνης να την σώσει και η νύμφη δημιουργεί ένα μονοπάτι από νούφαρα στη λίμνη.
Αφήγηση: Mattia Di Pierro (Συμμετοχή από Ιταλία)Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018
Κάτω Μεριά (Αγ. Νικόλαος) / 20:00 / (Για παιδιά άνω των 4 ετών και ενήλικες)
«Ο βάτραχος που δεν ήξερε ποιος είναι και άλλες βατραχο-ιστορίες!»
Ένας μικρός γυρίνος ξεκινά το ταξίδι του στον απέραντο κόσμο ψάχνοντας να βρει ποιος είναι. Μια μικρή βατραχίνα καταφέρνει όσα μοιάζουν ακατόρθωτα και ένας φρύνος γίνεται αυτοκράτορας. Τι είναι ομορφιά και τι ασχήμια; Και πώς τελικά κερδίζεται η ευτυχία;
Αφήγηση: Μαρία Βραχιονίδου
Μουσική: Ελένη Σδόγκου


Ελληνικά (Πηγή) / 22:00 / (Για παιδιά άνω των 12 ετών και ενήλικες)
«Της Ασχήμιας η Ομορφιά»
Ιστορίες για τα μεγάλα μυστήρια της Ομορφιάς και της Ασχήμιας. Ό,τι είναι όμορφο είναι και καλό; Ό,τι είναι άσχημο είναι και κακό; Ο Θάνατος είναι άσχημος; Η Ζωή; Είναι όμορφη η Ζωή; Και η Αλήθεια; Αυτή έχει πολλές ιστορίες να μας πει... κι ένα μεγάλο ψέμα.
Αφήγηση: Ελεάνα Χατζάκη

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018Μονοπάτι Προφήτη Ηλία (Σημείο συνάντησης και τερματισμού η είσοδος του μονοπατιού στου Γυριστή, πλησίον εμπορικού καταστήματος) (Περισσότερα στο υπόμνημα) / 20:00 /
Μονοπάτι, 1χμ / 20:20 / (Για παιδιά άνω των 6 ετών και ενήλικες)
«Με τα μάτια της καρδιάς»
Κάποτε, η Ομορφιά και η Ασχήμια συναντήθηκαν σε μια παραλία. Κι από τότε η πριγκίπισσα Αλταμίρα προσπαθεί να παντρευτεί, ο Σιρονίν να γίνει όμορφος, και η Μαρτίνα Ζοζεφίνα Καταλίνα Κατσαρίδα να βρει τον άντρα το σωστό! Μα ευτυχώς υπάρχει κι η Αγάπη!
Αφήγηση: Μαρία Ζουράρη
Μουσική: Ελένη Σδόγκου


Μονοπάτι, 1,5χμ / 21:40 / (Για εφήβους και ενήλικες)
«Ya amar. Φεγγάρι μου - Ομορφιά μου»
Η Ομορφιά της Ψυχής αντέχει την Ασχήμια της Μορφής; Η Ομορφιά της Μορφής καλύπτει την Ασχήμια της Ψυχής; Ερωτικές ιστορίες της αραβικής προφορικής παράδοσης, στιγμές από τον μεγάλο έρωτα της Λεϊλά και του Μαζνούν κι ανάμεσα τους στίχοι ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ.
Αφήγηση: Βιολέτα Σολιδάκη


Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018Κορησσία (Στα σοκάκια της παλιάς Κορησσίας) / 21:30 / (Για παιδιά άνω των 6 ετών και ενήλικες)
«Η Κουρελοσκουφίτσα» και «Η Ροδιά»
Έξυπνη και θαρρετή η «Κουρελοσκουφίτσα» πάλεψε με μάγισσες και ξωτικά, κυβέρνησε ένα πλοίο και πήρε πίσω την κλεμμένη ομορφιά. Γενναίος και ονειροπόλος ο Πρίγκιπας αναρωτήθηκε τι να κρύβουν μέσα τους τα τρία ρόδια. Την ασχήμια ή την ομορφιά, το καλό ή το κακό, το γλυκό ή το ξινό;
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου


Σάββατο 28 Ιουλίου 2018Μυλοπόταμος (Αγρόκτημα Αρισταίου - Αλώνι) / 12:30 / (Για παιδιά από 4 ετών και άνω με τις οικογένειές τους)
«Ο τόπος με τα χρυσά κλαδιά»
Ένα μουσικό παραμύθι. Η ιστορία του Γιάννη αρχίζει τη στιγμή που πίνει νερό από το απαγορευμένο. Μια πόρτα κλείνει, μια καινούρια ανοίγει και το ταξίδι ξεκινά. Ένα ταξίδι που φτάνει πέρα από τα σύνορα του κόσμου, στον τόπο με τα χρυσά κλαδιά. Εκεί θα βρει την όμορφη του κόσμου κι ό,τι για κείνον σημαίνει ομορφιά!
Αφήγηση - Μουσική (live loop recording-βιολί-τραγούδι): Ειρήνη Νικολακοπούλου

Μυλοπόταμος (Αγρόκτημα Αρισταίου - Αλώνι) / 20:00 / (Για παιδιά άνω των 6 ετών και ενήλικες) 
«Η Κλεψύδρα: Μύθοι και παραμύθια για του χρόνου το θρίαμβο»
Μια περιπλάνηση στα μονοπάτια των παραμυθιών, στων μύθων τους ασίγαστους ψιθύρους για το χρόνο, τον γρήγορο ίσκιο που σκεπάζει τα όνειρα, για το χρόνο που χτίζει μορφές κερνώντας το φως του.
Ομάδα Αφήγησης «Παραμυθανθός»:
Αφήγηση: Δημήτρης Μάλλης, Καλλιρρόη Μουλά
Μουσική: Δημήτρης Μάλλης, Θωμάς Ζήσης

Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) / 22:00 / (Για παιδιά άνω των 12 ετών και ενήλικες)
«Κρίρλαπρος: Ιστορίες για την ομορφιά που ήταν αλλού»
H Μαρίνα Κατσαρή και ο Βαγγέλης Γέττος περιδιαβαίνουν τρία νησιά με πλούσιο υπέδαφος ζωντανών προφορικών παραδόσεων: Κρήτη, Ιρλανδία, Κύπρος. Άξονας των ιστοριών είναι η θραύση των στεγανών ανάμεσα στην ομορφιά και την ασχήμια. (Συμμετοχή από Κύπρο)


Κυριακή 29 Ιουλίου 2018
Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) / 12:30 / (Για παιδιά άνω των 6 ετών και ενήλικες) 
«Ήχοι, μύθοι και του κόσμου παραμύθι»
Όταν ο κόσμος ακόμα φτιαχνόταν, δεν ήταν σίγουρο ότι θα γινόταν τόσο όμορφος. Η Μαρίνα Κατσαρή και ο Βαγγέλης Γέττος, μέσα από ένα συναρπαστικό μουσικό μυθολογικό ταξίδι, προσπαθούν να εξηγήσουν τα όμορφα και τα παράδοξα αυτού του μικρού και τεράστιου κόσμου. (Συμμετοχή από Κύπρο)

Ποίσσες (Προκυμαία) / 20:30 / (Για όλους)
«Μουσική συναυλία»
Ένα μουσικό ταξίδι στα μονοπάτια του ελληνικού τραγουδιού και όχι μόνο. Από την παράδοση στα σύγχρονα ακούσματα, από τις απλές μελωδίες στη jazz, μια διαδρομή τόσο μεγάλη, όσο μια ανάσα. Με ένα σκοπό: ετούτη τη βραδιά να γίνουμε μια παρέα και να τραγουδήσουμε μαζί. Γιατί η μουσική είναι δώρο Θεού!
Μουσικό σχήμα "Dante deo":
Παναγιώτης Τσάμης: Φωνή
Θωμάς Ζήσης: Πιάνο, φυσαρμόνικα
Δημήτρης Μάλλης: Μπάσο, κιθάρα
Φιλική συμμετοχή: Καλλιρρόη Μουλά: ΦωνήΥΠΟΜΝΗΜΑ
Μονοπάτι Προφήτη Ηλία / Διαδρομή 3 (Γυριστή - Προφήτης Ηλίας)
Ξεκινάμε από του Γυριστή και περπατάμε στο μονοπάτι του Προφήτη Ηλία. Σε 1χλμ κάνουμε την πρώτη στάση. Συνεχίζουμε το περπάτημα για 500μ και κάνουμε τη δεύτερη στάση. Επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο. Όλη η διαδρομή είναι λιθόστρωτη και περνάει μέσα από το δρυοδάσος. Θα χρειαστείτε άνετα παπούτσια και φακό για την επιστροφή.Εργαστήριο με θέμα «Αφήγηση και Μουσική»


Στο πλαίσιο της 16ης Γιορτής Παραμυθιών στην Κέα, πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου 2018, εργαστήριο με θέμα «Αφήγηση και Μουσική», από την αφηγήτρια Ανθή Θάνου και τον μουσικό Αλέξανδρο Μακρή.


Πως η μουσική γίνεται παραμύθι, πως ο λόγος γίνεται μουσική.
Ο παραμυθάς / παραμυθού ξεδιπλώνει με τέχνη τις εικόνες του παραμυθιού, αφηγείται τις δράσεις των ηρώων, τα κατορθώματά τους, τις κρυφές επιθυμίες τους. Η μουσική συνοδεία ανακαλύπτει τις λέξεις κλειδιά του παραμυθιού, δημιουργεί ηχητικά τοπία, γίνεται γέφυρα, υπογραμμίζει τη δράση, συντροφεύει τα λόγια. Λόγια, μελωδίες, ήχοι, τραγούδια και …αρχή του παραμυθιού!

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Ανθή Θάνου, Αλέξανδρος Μακρής.
Ημερομηνία - ώρα: Κυριακή 22/7/2018, 11:30 -14:45  ( Θα μεσολαβήσει διάλειμμα 15 λεπτών)
Ώρα προσέλευσης, εγγραφή: 11:15
Χώρος: Πνευματικό Κέντρο Στυλιανός Ρέστης, ΚορησσίαΣυντελεστές 16ης Γιορτής Παραμυθιών


Διοργάνωση: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών
Συνδιοργάνωση: Δήμος Κέας
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Με την υποστήριξη: Νορβηγική Πρεσβεία, Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθήνας,
Κέντρο Υποκριτικής και Αφηγηματικής Τέχνης
Με την συμπαράσταση: Πολιτιστικός Σύλλογος «Σιμωνίδης ο Κείος», Μουσείο Αγροτικής Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Οργανωτική επιτροπή: Μαρία Βραχιονίδου, Μαρία Βλαχάκη, Γιώργος Ευγενικός,  Μαρία Νικολαΐδου-Δεμένεγα, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Νικολέτα Χιρπιλίδου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Ευγενικός
Επιστημονική σύμβουλος: Μαρία Βραχιονίδου
Σύμβουλος επικοινωνίας: Μαρία Νικολαΐδου - Δεμένεγα
Καλλιτεχνική υποστήριξη: Μάιρα Μηλολιδάκη (Αγωγή λόγου)
Oμάδα στήριξης διοργάνωσης: Σμαράγδα Αποστολάτου,  Αγγελική Γκόγκου, Μαρία Ζουράρη
Αρχείο - Καταγραφή: Παναγιώτης Αμανατίδης
Μεταφράσεις - Υπεύθυνη συντονισμού Forum: Ανεζούλα Κατσιμπίρη

Οι Αφηγητές:
Ελλάδα: Σμαράγδα Αποστολάτου, Μαρία Βραχιονίδου, Ηλίας Γιαννικόπουλος, Αγγελική Γκόγκου, Γιώργος Ευγενικός, Ανθή Θάνου, Γεωργία Λαζάρου,  Δημήτρης Μάλλης, Καλλιρρόη Μουλά, Ειρήνη Νικολακοπούλου, Βιολέτα Σολιδάκη, Ελεάννα Χατζάκη, Σοφία Χατζή
Ιταλία: Mattia Di Pierro
Κύπρος: Μαρίνα Κατσαρή
Νορβηγία: Ine Mariel Solbakken, Karla Suzanne Oefjord
Σλοβενία: Ana Svetel

Νέοι αφηγηματικοί ορίζοντες:
Ελλάδα: Αγγελική Αγαλιανού, Παναγιώτης Αμανατίδης, Νάντια Γιώτη, Μαριάννα Γκουσδουβά, Βαγγέλης Γονιδάκης, Βάγια Κατσαβού, Ανεζούλα Κατσιμπίρη,  Δημαρέτα Μεγγέ - Πορίχη, Παρασκευή Μανουσαρίδου, Ελεάννα Μπουραντάνη
Κύπρος: Γιώτα Δασκαλάκη


Σεμινάριο για ενήλικες: Ανθή Θάνου, Αλέξανδρος Μακρής

Οι μουσικοί:
Ελλάδα: Θωμάς Ζήσης, Αλέξανδρος Μακρής, Δημήτρης Μάλλης, Ειρήνη Νικολακοπούλου, Ελένη Σδόγκου, Παναγιώτης Τσάμης
Κύπρος: Βαγγέλης Γέττος

Εικαστικός: Κωνσταντίνος Καραουλάνης 

Παρουσίαση βιβλίου: Μαρία Ζουράρη

Σχέδιο αφίσας: Μαριάννα Κατσουλίδη