18η Γιορτή, 2020

Κέα, 18-26 Ιουλίου 2020
«Χίλιες και Μια Νύχτες»
Το σχέδιο της αφίσας είναι της Γεωργίας Μπλιάτσου

Για 18η χρονιά, η Γιορτή Παραμυθιών συνεχίζεται στην Κέα από τις 18 μέχρι τις 26 Ιουλίου.
Φέτος είναι αφιερωμένη στις «Χίλιες και Μια Νύχτες», την περίφημη συλλογή ιστοριών και παραμυθιών από την Ανατολή που μέχρι σήμερα γοητεύει και μαγεύει μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο.
Ανοίγουμε πανιά και ταξιδεύουμε παρέα με τον Σεβάχ τον Θαλασσινό, συναντάμε μαγεμένες βασιλοπούλες, βρίσκουμε κρυμμένους θησαυρούς με τον Αλαντίν, γνωρίζουμε τζίνι και εξωτικά πλάσματα. Ακολουθούμε στα πέρατα της γης ήρωες και ηρωίδες σε περιπέτειες και δοκιμασίες. Αφηνόμαστε στην έκπληξη και τη συγκίνηση που μας επιφυλάσσουν η φιλία, η αγάπη, ο έρωτας, όταν μας οδηγούν σε άγνωστα μέρη.

Με πίστη και πάθος στην ανάδειξη και διάδοση του λαϊκού πολιτισμού, περνάμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες και πορευόμαστε δυναμικά. Αποφεύγουμε τον συνωστισμό και δημιουργούμε μικρές συντροφιές φίλων των παραμυθιών. Ξετυλίγουμε τον μίτο των ιστοριών και ακολουθούμε διαδρομές στο δρυοδάσος , σε μονοπάτια και σοκάκια, σε παραδοσιακούς οικισμούς και παραλίες, σε όλο το νησί. 

Η Ιουλίδα, η πριγκίπισσα της Κέας, φέτος έχει την τιμητική της. Σε πέντε διαδρομές θα ανακαλύψουμε και θα γνωρίσουμε τις όμορφες γωνιές της. Λιθόστρωτα δρομάκια, μικρά περάσματα, γραφικά σοκάκια, ιστορικά μνημεία, αυλές σπιτιών και πέτρινα τείχη, εκκλησάκια και κρήνες με τρεχούμενο νερό συνθέτουν το φυσικό σκηνικό των παραμυθιών.
Στο διάβα μας θα συναντήσουμε αφηγητές αλλά και τους ήρωες των παραμυθιών, σε ένα μοναδικό αντάμωμα. Αφηγήσεις σε μικρούς εναλλασσόμενους κύκλους, εκεί όπου ο καθένας μοιράζει και μοιράζεται, τον ζωντανό προφορικό λόγο, όπως τόσα χρόνια. 

Γιορτάζουμε τις συναντήσεις μας με ιστορίες και παραμένουμε ασφαλείς. Προστατεύουμε την υγεία μας, το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής. Τα παραμύθια μας παρηγορούν και μας γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.
Κι όπως εμείς βιώσαμε τον εγκλεισμό και παλέψαμε μέρα τη μέρα με τους φόβους μας, το ίδιο έκανε κάποτε και η ξακουστή Σεχραζάντ, μπροστά στους δαίμονες της ψυχής του σκληρόκαρδου βασιλιά Σαχριάρ. Το γιατρικό για να σωθεί, ήταν οι ίδιες οι ιστορίες της. Αυτές της χάρισαν στο τέλος τη ζωή και την αγάπη.
Πόσο ταιριάζει στους καιρούς μας ο αγώνας και η αγωνία της Σεχραζάντ! Για κάθε νύχτα κι από ένα παραμύθι, μια ημέρα κερδισμένης ζωής, νικώντας το φόβο, παρηγορώντας και ελπίζοντας.


Ο Δήμος Κέας στηρίζει έμπρακτα τον πολιτισμό και την λαϊκή παράδοση αυτή τη δύσκολη περίοδο, συνδιοργανώνοντας τη Γιορτή Παραμυθιών με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, συνδιοργανωτής είναι και η «Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ
Στον φετινό σχεδιασμό μας, οι τοποθεσίες που έχουμε επιλέξει για τις εκδηλώσεις της Γιορτής Παραμυθιών έχουν επιλεγεί με το σκεπτικό να μην δημιουργείται συνωστισμός, εκούσια ή ακούσια, από τους παρευρισκόμενους. Γι' αυτό οι παραστάσεις θα γίνονται σε μικρές ομάδες σε διαφορετικά σημεία και θα εναλλάσσονται οι αφηγητές-ιστορητές οι οποίοι θα πραγματοποιούν δύο ή και τρεις φορές τις αφηγήσεις τους, ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων που θα δημιουργούνται. 
Αποφεύγουμε λοιπόν τον συνωστισμό, δημιουργώντας μικρές συντροφιές φίλων των παραμυθιών.
Καλούμε τους φίλους της Γιορτής Παραμυθιών που θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις να βοηθήσουμε όλοι μαζί, με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης, να τηρήσουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, καθώς και τις απαιτούμενες αποστάσεις, ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς και να χαρούμε κάθε στιγμή της Γιορτής μας!
«Χίλιες και Μια Νύχτες»
ΚΕΑ, 18 με 26 Ιουλίου 2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Οτζιάς (Παραλία)
Ώρα 12:30
Δύο ομάδες θεατών σε διαφορετικά σημεία και αλλαγή αφηγητών στο δεύτερο μέρος. (Για παιδιά άνω των 5 ετών και ενήλικες)

«Πιάτο χρυσό σού χάρισα…»
Άραγε πόσες νύχτες πέρασαν; Δεν θυμόταν πια ο βασιλιάς. Δεν θυμόταν ούτε η Σεχραζάντ. Ο χρόνος δεν είχε πια σημασία. Έτσι άλλωστε δεν συμβαίνει πάντα με τα παραμύθια; Μια φορά κι έναν καιρό, λένε… Κι άρχισε η επόμενη ιστορία -η ιστορία με το χρυσό πιάτο, τα τέσσερα σκυλιά, την άπιστη γυναίκα και τον παπαγάλο.
Αφήγηση: Εύη Γεροκώστα

«Το βασιλόπουλο Ζεΐν Αλασνάμ και τα εννιά αγάλματα»
Ο βασιλιάς της Βασόρας, αφήνει ένα μεγάλο θησαυρό στο βασιλόπουλο και γιο του. Οχτώ διαμαντένια αγάλματα. Λείπει όμως το ένατο άγαλμα για να ολοκληρωθεί η ευτυχία του γιου του. Εκείνος τότε αποφασισμένος πάει να το βρει.
Αφήγηση: Σμαράγδα ΑποστολάτουΙουλίδα (Κάστρο)
Ώρα 21:30
Σημείο συνάντησης: Πιάτσα.
 
Οι θεατές θα μοιραστούν σε δύο ομάδες και θα ακολουθήσουν τους αφηγητές σε δύο διαφορετικές διαδρομές προς το Κάστρο. Όταν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος των αφηγήσεων, οι ομάδες θα συνεχίσουν τη διαδρομή αλλάζοντας αφηγητή.
(Για εφήβους και ενήλικες)

«Ο γελωτοποιός  του Σουλτάνου της Κίνας και ο Σιωπηλός άνθρωπος»
Ένας ράφτης, ένας εβραίος γιατρός, ένας μουσουλμάνος οικονόμος και ένας χριστιανός μεσίτης μπλέκονται άθελά τους με τον θάνατο ενός  καμπούρη-γελωτοποιού του Σουλτάνου της Κίνας. Για να σώσουν τη ζωή τους θα πρέπει να διηγηθούν στον Σουλτάνο μια ιστορία πιο θαυμαστή από αυτήν του Καμπούρη με το ψαροκόκαλο. Τη λύση θα δώσει ένας κουρέας, ο «σιωπηλός άνθρωπος », ο πιο φλύαρος κουρέας του κόσμου. Μια ιστορία από τις χίλιες και μία νύχτες όπου μέσα της πλέκονται και άλλες ιστορίες.
Αφήγηση και τραγούδι: Lamia Bedioui

«Η 1002η νύχτα»
Τι συνέβη στη Σεχραζάντ όταν πέρασαν οι Χίλιες και μια νύχτες; Υπάρχει συνέχεια στον υπέροχο κύκλο των ανατολίτικων διηγήσεων αφού η μυθική σουλτάνα φαίνεται να τα ’χει διηγηθεί πια όλα; Η αφήγηση μιας ιστορίας είναι εφικτή; Και ποιας ιστορίας;
Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στο διήγημα «Η χιλιοστή δεύτερη ιστορία της Σεχραζάντ» του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, μετ. Άρης Μπερλής, από το βιβλίο «Η 1002η νύχτα», εκδ. Άγρα, 2006. Ο πρόλογος-επίλογος γράφτηκε ειδικά για την παράσταση από τον Κωστή Γκιμοσούλη.
Αφήγηση: Εύη Γεροκώστα
 Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Ποίσσες (Παραλία)
Ώρα 12:30
ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΠΗΛΟ
Δύο ομάδες θεατών σε διαφορετικά σημεία και κυκλική αλλαγή αφηγητών στο δεύτερο και τρίτο μέρος. Θα ακολουθήσει εργαστήριο κατασκευής με φυσικό πηλό. Κατασκευάζει ο καθένας το δικό του πλοίο του Σεβάχ και το παίρνει  μαζί του για να θυμάται τις περιπέτειές του.
Οργάνωση: Ομάδα αφήγησης 360°.
(Για παιδιά άνω των 5 ετών και ενήλικες)

«Σεβάχ ο Θαλασσινός»
Ταξιδευτής μεγάλος, θάλασσες διέσχισε, θηρία νίκησε, ανθρώπους και τόπους παράξενους γνώρισε, νησιά, λιμάνια και πλούσιες πολιτείες επισκέφτηκε. Ατρόμητος, έξυπνος και τολμηρός, οι περιπέτειές του τον πλούτισαν, τα πλούτη του πολλοί θα ήθελαν μα τους κινδύνους και τις ταλαιπωρίες του κανείς.

«Το πρώτο και το δεύτερο ταξίδι»
Για τον Σεβάχ τον έμπορο το μύθο θα σας πω,
απ' τα θαυμαστά ταξίδια του τον λεν Θαλασσινό. 
Στο πρώτο εσυνάντησε παράξενο νησί, 
στο δεύτερο ταξίδεψε επάνω σε πουλί. 
Τι είδε και τι άκουσε, τι να ’γινε εκεί;
Αφήγηση: Βούλα Μανουσαρίδου
Μουσική: Ηλίας Παπιώτης 


«Το τέταρτο και το πέμπτο ταξίδι»
Στο τέταρτο ταξίδι βυθίστηκε ξανά το πλοίο,
και ο Σεβάχ το άντεξε της θάλασσας το κρύο. 
Σ’ ένα νησί μεγάλο βρέθηκε, φιλόξενοι οι άνθρωποι μα και αγριεμένοι, 
του βασιλιά η κόρη τον Σαβάχ για άντρα της προσμένει. 
Το πεπρωμένο όμως δεν ρωτά γιατί είναι γραμμένο, 
και στο επόμενο ταξίδι, ένα μυστικό οι κάτοικοι έχουν καλά κρυμμένο. 
Κεράσματα προσφέρουν μα δεν τα τρώνε οι ίδιοι. Άραγε γιατί;
Αφήγηση: Καλλιόπη Λιαδή

«Τρίτο, έκτο και έβδομο ταξίδι» 
Στο τρίτο το ταξίδι του ο Σεβάχ είδε και τι δεν είδε! 
Ένα μαγικό νησί με ανθρωποφάγα φίδια, 
άγριους πυγμαίους, κύκλωπες με τριχωτά τα φρύδια. 
Στο έκτο το ταξίδι πάλεψε με κύματα και καταιγίδες, 
και στο βουνό των ναυαγών σώθηκε απ’ τις παγίδες. 
Στο έβδομο ταξίδι η θάλασσα στην Κίνα κι ακόμα παραπέρα τον οδήγησε. 
Αγάπησε, παντρεύτηκε και στην Βαγδάτη πάλι βρέθηκε. 
Αφήγηση: Ανεζούλα Κατσιμπίρη

Κορησσία (Σοκάκια παλιάς Κορησσίας) 
Ώρα 21:30
Ακολουθούμε την κόκκινη κλωστή από το Λιμάνι.
Δύο ομάδες θεατών σε διαφορετικά σημεία και κυκλική αλλαγή αφηγητών στο δεύτερο και τρίτο μέρος. Οργάνωση: Ομάδα αφήγησης 360°.
(Για παιδιά άνω των 12 ετών και ενήλικες)

«Η ιστορία του πρίγκιπα Ασάντ, το λιοντάρι, και της νεράιδας Νασάρα η ομορφιά»
Το πιο σπάνιο, το πιο αξιοπερίεργο, το πιο θαυμαστό στον κόσμο αυτός θα αναζητήσει, της Σαμαρκάνδης και της Σόγδιανης τα μέρη θα γυρίσει. Και μ' ένα Τζίνι του Σιράζ τον δόλο θα νικήσει, αυτός που έχει λιονταριού καρδιά και της νεράιδας ομορφιά θαυματουργή κερδίζει.
Αφήγηση: Κάτια Καντούρη

«Η αρχόντισσα της Ανατολής»
Μια αρχόντισσα της Ανατολής και ένας ξακουστός έμπορος παίζουν ζάρια. Τέτοιο παιχνίδι ποτέ δεν ξανάγινε! Από την μια ο έμπορος με όλη του την περιουσία και από την άλλη η αρχόντισσα. Και η τύχη να παίζει το δικό της παιχνίδι...
Αφήγηση: Λίλα Θεολογία Πίττα

«Γυναίκα από ξύλο»
Η γυναίκα από ξύλο γεννιέται μια ζεστή νύχτα στα βάθη της Ανατολής. Η ιστορία λέει πως είναι τέτοια η ομορφιά της που κάνει επτά άνδρες να λιγώνονται από έρωτα σαν τη θωρούν και να την διεκδικούν με πάθος ο καθένας για τον εαυτό του. Ποιος θα κερδίσει τελικά να την κάνει δική του; Και είναι άραγε αυτός που ποθεί και η δική της ψυχή;
Αφήγηση: Ειρήνη Συμεωνίδου
Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς)
Ώρα 21:30
ΚΥΚΛΟΙ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
Το κοινό χωρίζεται σε μικρές ομάδες και οι αφηγητές αναλαμβάνουν από μία ομάδα. 
Οι ομάδες εναλλάσσονται μετά από 30 λεπτά.
(Για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες)

« Η φλογέρα του ΑλλαΝτιν Νταν»
Ένας Φλογεροποιός-Ψαράς που παίζει ουράνιες μελωδίες με τη φλογέρα του. Όλοι στο χωριό όταν ακούν τη μουσική του σταματούν για λίγο... Η μουσική γαληνεύει, ηρεμεί... Η άγρια τρικυμία παρασύρει τη βάρκα του ψαρά φλογεροποιού μακριά, τη σπάει πάνω στα βράχια... Ο Δρακοβασιλιάς θα βοηθήσει το Φλογεροποιό να γυρίσει πίσω στην οικογένειά του μόνο αν…
Αφήγηση-Μουσική (καλαμένια φλογέρα από μπαμπού): Νίκη Τσάμπρα

«Ιστορίες ανατολίτικης σκέψης»
Για τη χαρά και τη συμφορά που μένει να αποδειχθούν. Για τον Παράδεισο και την Κόλαση που μοιάζουν πολύ αλλά και καθόλου. Για την υπομονή και την επιμονή που σώζουν. Για όσα μοιάζουν οριστικά αλλά τελικά περνούν...
Αφήγηση: Κατερίνα Αμπελιώτη

«Μια σούπα, τρεις χαζοί, ο ήλιος και το φεγγάρι»
Θα φτάσει άραγε η σούπα για όλο το χωριό; Αρκεί η χαζομάρα όλου του κόσμου να γίνει η αιτία για να πάρει κανείς αποφάσεις ζωής; Ο ήλιος και το φεγγάρι θα δώσουν φως στα ερωτήματά μας.
Αφήγηση (Ελληνικά και Αλβανικά): Λιζέτα Ζιάκου

«Ο Αλί Μπαμπά η τύχη, η μοίρα και το πεπρωμένο»
Πώς ταξιδεύει μια ιστορία και πώς φτάνει στ' αυτιά μας; Τι είναι ο άνθρωπος χωρίς την τύχη του και πώς αυτή μπορεί να αλλάξει; Η Ιστορία του  Αλί Μπαμπά ταξιδεύει μέσα στους αιώνες, απ' την μακρινή Βαγδάτη στην Πάρο και φτάνει στ’ αυτιά μας για να μας θυμίσει πως η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες... αρκεί να έχουμε τα μάτια και το μυαλό μας ανοιχτά.
Αφήγηση: Σοφία Λουκά

«Λουλούδι της ερήμου»
Πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει το πεπρωμένο του; Η ζηλοφθονία επιτίθεται στο ίδιο της το αίμα. Η καλλιγραφία σώζει έναν πρίγκιπα και η αγάπη ανθίζει εκεί που δεν το περιμένεις, σαν λουλούδι της ερήμου.
Αφήγηση: Πηνελόπη Βασιλειάδου

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Κορησσία (Σοκάκια παλιάς Κορησσίας) 
Ώρα 21:30
Ακολουθούμε την κόκκινη κλωστή από το Λιμάνι.
Δύο ομάδες θεατών σε διαφορετικά σημεία και κυκλική αλλαγή αφηγητών.
(Για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες)

«Το μαγικό άλογο»
Ένα βασιλόπουλο, μια βασιλοπούλα και ένα άλογο. Γνωρίζονται, ενώνονται και ταξιδεύουν πέρα μακριά. Σε ταξίδια γεμάτα χαρά, προσμονή, αγωνία, έρωτα και αγάπη. Σε ταξίδια φτιαγμένα από πολύτιμο έβενο... 
Αφήγηση: Μαρία Βραχιονίδου


«Η γλύκα του αγδά, ο κόπος του χαλβά και ένα όνειρο που βγήκε αληθινό»
Ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στην πόλη; Υπάρχει άνθρωπος χωρίς σεβντάδες; Η γλύκα του αγδά μπορεί να γλυκάνει και την ψυχή; Το όνειρο είναι γλυκό, μα πιο γλυκό όταν βγαίνει αληθινό. 
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Μονοπάτι Προφήτη Ηλία
Ώρα 19:30
Σημείο συνάντησης η είσοδος του μονοπατιού στου Γυριστή, πλησίον εμπορικού καταστήματος. Πληροφορίες για τη διαδρομή στο υπόμνημα που θα βρείτε παρακάτω. Δύο ομάδες θεατών σε διαφορετικά σημεία του μονοπατιού μέσα στο δρυοδάσος. Οργάνωση: Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης.
 (Για εφήβους και ενήλικες)

«Η ιστορία μιας σπλαχνικιάς γυναίκας»
Ένας σκληρόκαρδος βασιλιάς απαγορεύει την ελεημοσύνη σ' όλους τους υπηκόους του. Μια γυναίκα σπλαχνίζεται έναν ζητιάνο και τον βοηθά. Ο δήμιος του βασιλιά της κόβει τα χέρια. Αργότερα, η ίδια αυτή γυναίκα θα σκλαβώσει την καρδιά του βασιλιά και θα του χαρίσει ένα παιδί. Όμως, ο φθόνος των άλλων γυναικών θα αλλάξει όλη της τη ζωή...
Αφήγηση: Κυριακή Κυριακουλέα

«Ο καθαριστής των σφαγείων»
Ένας πιστός και μια παράξενη προσευχή. Ένα οργισμένο πλήθος και ένας δίκαιος δικαστής. Ένα γινάτι και ένα απρόσμενο δώρο. Μια ιστορία που μας λέει ότι η ζωή έχει περισσότερη φαντασία κι από τα πιο τρελά όνειρα του πιο τυραννισμένου ανθρώπου.
Αφήγηση: Μπάμπης Μπουρέκας

«Ο γιος του βασιλιά και ο σκλάβος του ξωτικού της φωτιάς» 
Ο Σαλίμ, ένας καλός και αγαθός γιος, μελλοντικός διάδοχος του θρόνου, δεν καταφέρνει να φυλάξει τον σφραγιδόλιθο που του δίνει ο πατέρας του. Η διαταγή του σουλτάνου γι' αυτό το σφάλμα είναι θάνατος. Ομως το πεπρωμένο έχει άλλα σχέδια. Μια ιστορία από τις χίλιες και μια νύχτες, γεμάτη ξωτικά, έρωτα, αλλά και πολλή σοφία.
 Αφήγηση: Σταυρούλα Θεοδωροπούλου

«Ιστορία του Βασιλέως Ρουσκάδ και της Βασιλίσσης Κεριστάνης»
Ο Βασιλιάς της Κίνας, ακολουθώντας την καρδιά του, παρατά το βασίλειό του και το γένος των ανθρώπων, για να παντρευτεί την όμορφη Βασίλισσα των ξωτικών και να ζήσει στον παράξενο κόσμο τους. Η αγάπη του είναι τόσο δυνατή ώστε να αποδεχθεί τούτον τον κόσμο που είναι τόσο διαφορετικός από τον δικό του;
Αφήγηση: Μαρία Μπακάλη


Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Ελληνικά (Πηγή)
Ώρα 21:00
Δύο ομάδες θεατών εκατέρωθεν της πηγής.  
(Για εφήβους και ενήλικες)

«Επίγειες απολαύσεις»
Η αθώα και τρυφερή Αλιμπέχ από την πόλη της Κάψας στις ερημιές της Θηβαΐδας, μαζί με τον αποφασισμένο ζηλωτή της θρησκείας Ρούστικο, τα έβαλαν με τον ίδιο τον διάβολο και τον έριξαν στην κόλαση πολλές φορές με εξαντλητικές προσπάθειες! Ο ανυπόμονος μοναχός Κανάσα, κάπου στις μακρινές Ινδίες, παρασύρθηκε από άγνωστες δυνάμεις μαγείας κι ακολούθησε την Ίντρα την αμαρτωλή σε μονοπάτια άγνωστα και αβάδιστα. Ηρωίδες και ήρωες που τόλμησαν να κοιτάξουν κατάματα τις σκοτεινές δυνάμεις και να κερδίσουν τις επίγειες απολαύσεις με τρομερές δοκιμασίες.
Αφήγηση: Βιολέτα Σολιδάκη

«Στων άστρων τις τροχιές»
Δύο φτωχοί άντρες μαλώνουν για τη γυναίκα του πλούσιου άρχοντα και φτάνουν μπροστά στον δικαστή. Ένας φημισμένος αστρολόγος χάνει την όμορφη γυναίκα του από ένα αρχοντόπουλο. Τότε αρχίζουν όλα... Παράξενες τροχιές τα άστρα δημιουργούν, όμως όλες οδηγούν στις χίλιες και μία νύχτες.
Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου


Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Ιουλίδα (Μεσάδα) 
Ώρα 20:30
Σημείο συνάντησης: παλαιό Δημαρχείο, πλατεία Ιουλίδας.
 Οι θεατές θα μοιραστούν σε δύο ομάδες και θα ακολουθήσουν τους αφηγητές σε δύο διαφορετικές διαδρομές προς την Μεσάδα. Όταν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος των αφηγήσεων, οι ομάδες θα συνεχίσουν τη διαδρομή αλλάζοντας αφηγητή.
(Για εφήβους και ενήλικες)

«Χίλιες και μία νύχτες… η αρχή»
Κάποιος Χαλίφης Σαχριάρ που τον εγέλασε η γυναίκα του, αφού την σκότωσε έβγαλε νόμο να παντρεύεται κάθε βράδυ μια παρθένα και την αυγή να τη σκοτώνει. Τρία χρόνια πέρασαν χωρίς να λείψει μια μέρα που να μη σφαγιαστεί γυναίκα. Επάνω σ’ αυτό το κακό η Σαχραζάτ, η κόρη του Βεζίρη, ζήτησε μονάχη της να παντρευτεί το Χαλίφη.
Αφήγηση: Ανθή Θάνου
Μουσική: Αλέξανδρος Μακρής


«Χρέος στον έρωτα»
Κοντά στους χρυσαφένιους αμμόλοφους των καραβανιών και στα πολύχρωμα παζάρια των πραματευτάδων, σε κήπους που μοσχοβολούσαν γιασεμί της Αραβίας, κανέλα και κάρδαμο, εκεί, ζούσαν κάποτε η όμορφη Χαλιλά, ο λεβέντης Αμπάχ και ο Μπουφάρ ο τοκογλύφος... Ζούσε η πλούσια Αμπσάλ που ήταν σκέτος πειρασμός, στην ίδια πόλη με τον φτωχό Ακά. Όλοι έπρεπε να ξεπληρώνουν το χρέος στον παντοδύναμο Έρωτα... Κι εκείνος τόσο ευχαριστιόταν να διαφεντεύει τις καρδιές και τα σώματα, που χάριζε απλόχερα καλή σπορά, για να πληθαίνει το ανθρώπινο γένος.
Αφήγηση: Βιολέτα Σολιδάκη

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς)
Ώρα 12:30
Δύο ομάδες θεατών σε διαφορετικά σημεία και αλλαγή αφηγητών στα 30 λεπτά.
ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΠΗΛΟ
 Θα ακολουθήσει εργαστήριο κατασκευής με φυσικό πηλό. Κατασκευάζει ο καθένας το δικό του λυχνάρι του Αλαντίν και το παίρνει μαζί του για να θυμάται τις περιπέτειές του.
(Για παιδιά άνω των 6 ετών και ενήλικες)

«Ο Αλαντίν σε Ανατολή - Ο Αλαντίν σε Δύση»
Δύο παλικάρια, καθένας στον τόπο του και  μακριά από τον άλλον. Μα οι ιστορίες, κοντά τούς φέρνουν ως εμάς. Ο ένας στην Ανατολή, ήταν ακαμάτης. Μ' ένα λυχνάρι όμως  θαυμαστό την τύχη του κέρδισε, μαζί και την καρδιά της ποθητής του. Ο άλλος ήταν  προκομμένος, από τη Δύση. Είχε βοήθεια μαγική από νεράιδες, για να κερδίσει κι αυτός την καρδιά της αγαπημένης του.
«Ο Αλαντίν σε Ανατολή» Αφήγηση: Βιολέτα Σολιδάκη
«Ο Αλαντίν σε Δύση» Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός

Ιουλίδα (Κατωχώρι - Κουρέντης) 
Ώρα 20:30
Σημείο συνάντησης: θέατρο Ιουλίδας.
Οι θεατές θα μοιραστούν σε δύο ομάδες και θα ακολουθήσουν τους αφηγητές σε δύο διαφορετικές διαδρομές. Θα περπατήσουν στο Κατωχώρι και θα φτάσουν έως την βρύση του Κουρέντη. Όταν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος των αφηγήσεων, οι ομάδες θα συνεχίσουν τη διαδρομή αλλάζοντας αφηγητή.
(Για εφήβους και ενήλικες)


«Ζενίθ και Ναδίρ»
Ένας Χαλίφης κατηγορεί τον Βεζίρη του για συνωμοσία και τον φυλακίζει σ' ένα βαθύ μπουντρούμι. Πώς καταλαβαίνει ότι έχει φτάσει στο Ναδίρ και ποια δύναμη του δίνει κουράγιο να παραμείνει ζωντανός; Ένα παραμύθι για τους κύκλους της ζωής και τις μεταμορφώσεις της ψυχής.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός

«Στην αγκαλιά της Σαχραζάτ»
Η Σαχραζάτ άρχισε τη νύχτα να λέει στον άγριο εκδικητή της μια γοητευτική και παράξενη ιστορία. Την ιστορία «Τα τρία μήλα» και την ιστορία «Το όνειρο» που εκείνος την άκουγε με μεγάλη προσοχή. Όταν ξημέρωσε, η ιστορία της Σαχραζάτ δεν είχε ακόμη τελειώσει. Η περιέργεια του βασιλιά έγινε η αφορμή για να ζήσει η κόρη ακόμη μια νύχτα. Το επόμενο βράδυ η μελλοθάνατη συνέχισε την ιστορία της και ο βασιλιάς φώλιασε στην αγκαλιά της. Όχι μόνο εκείνη τη νύχτα, αλλά για ακόμη χίλιες νύχτες...
Αφήγηση: Ανθή Θάνου
Μουσική: Αλέξανδρος Μακρής

«Η ιστορία της όμορφης Αρούγια»
Μια μεγάλη πόλη, μια όμορφη γυναίκα και πέντε άνδρες, ο ένας πιο ισχυρός από τον άλλον, ξυπνούν πάθη, μίση, ζήλιες , έρωτες. Οι δρόμοι τους δεμένοι... και τότε, σαν πολύχρωμη ομίχλη έρχεται η δικαιοσύνη, σαν γλυκό αεράκι φτάνει η αγάπη. Τους σκεπάζει με τα πέπλα της η καθεμιά, και η ζωή τους αλλάζει για πάντα…
Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Ιουλίδα (Πιάτσα - Πλατεία - Κουρέντης - Κοιμητήριο - Λέων - Βενιαμίν ) 

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ
Ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια του οικισμού της Ιουλίδας, μέσα από τα στενά δρομάκια, θα ακολουθήσουμε σε μικρές ομάδες έναν αφηγηματικό περίπατο με στάσεις, όπου θα ακούσουμε παραμύθια από όλους τους παραμυθάδες που συμμετέχουν στην 18η Γιορτή Παραμυθιών. Η άκρη του νήματος θα ξεδιπλωθεί από την Πιάτσα της Ιουλίδας στις 12:30 και θα φτάσει έως τη βρύση Βενιαμίν, κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο. Εκεί θα μας περιμένουν οι νεράιδες για να μας πουν τις δικές τους ιστορίες, και ο Σύλλογος Γυναικών Κέας «Η Μελίτη» για να μας προσφέρει παραδοσιακά κεράσματα και κόκκινο τζιώτικο κρασί.  Θα τσουγκρίσουμε και Θα ευχηθούμε: «Και του χρόνου με υγεία!»

--------------------------------------------------------------------------------ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Μονοπάτι Προφήτη Ηλία
Ξεκινάμε στις 19:30 από του Γυριστή και περπατάμε στο μονοπάτι του Προφήτη Ηλία. Σε 1χλμ κάνουμε την πρώτη στάση. Συνεχίζουμε το περπάτημα για 500μ και κάνουμε τη δεύτερη στάση και στα επόμενα 500μ την τρίτη και τελευταία στάση. Επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο. Όλη η διαδρομή είναι λιθόστρωτη και περνάει μέσα από το δρυοδάσος. Θα χρειαστείτε άνετα παπούτσια και φακό για την επιστροφή.

Σας παρακαλούμε θερμά: Απενεργοποιείτε τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Θυμηθείτε ότι και η ρύθμιση δόνησης μπορεί να ενοχλεί.
Αν θέλετε να τραβήξετε φωτογραφίες της παράστασης, ρωτήστε τη διοργάνωση ή τους καλλιτέχνες. Αν σας δοθεί η έγκριση, παρακαλούμε μη χρησιμοποιήσετε φλας κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Προσέξτε επίσης τον θόρυβο της μηχανής σας γιατί αποσπά την προσοχή τόσο του καλλιτέχνη όσο και του κοινού. Μη χρησιμοποιείτε κανένα οπτικοακουστικό μέσο ηχογράφησης των παραστάσεων.

Σεβαστείτε το περιβάλλον. Μην αφήνετε τα απορρίμματά σας στους χώρους των εκδηλώσεων.

Η ομάδα στήριξης της διοργάνωσης είναι κοντά σας σε κάθε εκδήλωση για να βοηθήσει να λειτουργήσουν όλα ομαλά. Παρακαλούμε βοηθήστε το έργο της.

Μην καπνίζετε όταν είστε ανάμεσα στο κοινό. Ίσως ο διπλανός σας να ενοχλείται.


Προσοχή: Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε φυσικό περιβάλλον, κατά συνέπεια η συμμετοχή και παρακολούθησή τους είναι ευθύνη του καθενός. Η διοργάνωση ουδεμία ευθύνη φέρει. Για τις δραστηριότητες που απευθύνονται σε παιδιά είναι απαραίτητη η επίβλεψη από γονείς ή κηδεμόνες.Η είσοδος σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις είναι δωρεάν

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διοργάνωση: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

Συνδιοργάνωση: Δήμος Κέας.

Με την συμπαράσταση: Πολιτιστικός Σύλλογος «Σιμωνίδης ο Κείος», Μουσείο Αγροτικής Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Σύλλογος Γυναικών Κέας «Η Μελίτη».

Οργανωτική επιτροπή: Μαρία Βραχιονίδου, Μαρία Βλαχάκη, Γιώργος Ευγενικός, Μαρία Νικολαΐδου-Δεμένεγα, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αριάδνη Νάνου.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Ευγενικός.

Επιστημονική σύμβουλος: Μαρία Βραχιονίδου.

Σύμβουλος επικοινωνίας: Μαρία Νικολαΐδου - Δεμένεγα.

Καλλιτεχνική υποστήριξη (Αγωγή λόγου): Μάιρα Μηλολιδάκη 

Σχέδιο αφίσας: Γεωργία Μπλιάτσου

Αφήγηση-Ιστόρηση: 
Σμαράγδα Αποστολάτου, Μαρία Βραχιονίδου, Lamia Bedioui, Εύη Γεροκώστα, Γιώργος Ευγενικός, Ανθή Θάνου,  Βιολέτα Σολιδάκη
Ομάδα αφήγησης 360°: Βούλα Μανουσαρίδου, Καλλιόπη Λιαδή, Ανεζούλα Κατσιμπίρη, Κάτια Καντούρη, Λίλα Θεολογία Πίττα, Ειρήνη Συμεωνίδου.
Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης: Σταυρούλα Θεοδωροπούλου, Κυριακή Κυριακουλέα, Μπάμπης Μπουρέκας Μαρία Μπακάλη
Κύκλοι Αφήγησης: Κατερίνα Αμπελιώτη, Πηνελόπη Βασιλειάδου, Λιζέτα Ζιάκου,  Σοφία Λουκά, Νίκη Τσάμπρα.

Μουσική: 
Αλέξανδρος Μακρής, Ηλίας Παπιώτης, Νίκη Τσάμπρα