13η Γιορτή 2015

13η Γιορτή Παραμυθιών
Η Ευρώπη στην Κέα
Για 13η συνεχόμενη χρονιά ξεδιπλώθηκε το κουβάρι των παραμυθιών στην Κέα από τις 17 έως τις 26 Ιουλίου 2015. Οι ήρωες των παραμυθιών ξεπρόβαλαν στις ακρογιαλιές, στις πλατείες, στα λιθόστρωτα μονοπάτια, στα αλώνια και στις πηγές της Κέας και αφηγήθηκαν παραμύθια σε μικρούς και μεγάλους. 

Στην 13η Γιορτή είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στην Ελλάδα, στο νησί της Κέας, τη διοργάνωση Federation for European Storytelling (FEST)


Ογδόντα εκπρόσωποι οργανισμών, αφηγητές από είκοσι χώρες, από την Ευρώπη έως τον Καναδά και τη Νότια Κορέα, συναντήθηκαν στην Κέα συνομίλησαν, αφηγήθηκαν ιστορίες και γιόρτασαν όλοι μαζί την οικουμενικότητα του παραμυθιού και την προφορικότητα. Μοιράστηκαν τη γνώση της παγκόσμιας προφορικής παράδοσης και τη λαϊκή σοφία και αντάλλαξαν τις ιστορίες των λαών τους.

Μύθοι και παραμύθια από πολιτισμούς του κόσμου και από τοπικές παραδόσεις σε κάθε γωνιά της γης, αντάμωσαν στην Κέα για να ακουστούν και να διαδοθούν. 

Ερωτήματα από την Ισπανία για την αθανασία, τσιγγάνικες ιστορίες από την Ανδαλουσία για τη Σελήνη και το γιο της Φωτιάς, διλήμματα από την Αγγλία για επιλογές της ζωής και ιστορίες από τη Σουηδία για το πόσο σημαντικό είναι να τηρείς την υπόσχεση που δίνεις. Μια πριγκίπισσα από τη Γερμανία αρνήθηκε να είναι θύμα της άτυχης μοίρας της και πήρε τη ζωή στα χέρια της, ένας άντρας πλάστηκε από γαλλικά και ιταλικά γυναικεία χέρια, ένας Ουαλός βασιλιάς έκρυψε τα αλογίσια του αυτιά και ένα φίδι από την Κορέα μεταμορφώθηκε σε άντρα για την αγάπη μιας γυναίκας. Η πανούργα κόρη του διαβόλου εξαπάτησε μια νύφη στην Τουρκία και ο αρχαίος σουμεριακός μύθος μας εξιστόρησε τις περιπέτειες μιας θεάς που έφτασε στον κάτω κόσμο για να σώσει τον αγαπημένο της. 
Ακούσαμε μέχρι πού είναι πρόθυμοι να φτάσουν πρίγκιπες από την Αυστρία, πώς το νερό έγινε αλμυρό και πώς ξαναγράφτηκε η ωραία κοιμωμένη στην Ολλανδία. Απολαύσαμε την πετρόσουπα από το Βέλγιο και άλλη μια ιδιαίτερη πετρόσουπα, αφηγημένη στην παλιά μεικτή μεσογειακή γλώσσα Σαμπίρ. Σορβικές ιστορίες, αφήγηση με τραγούδι γιόντελινγκ, ο Γιάννης και ο Θάνατος από τη Σκωτία και άλλοι, πολλοί τρόποι να συναντήσουμε τον διάβολο στα δάση της Φινλανδίας. Ένας πατέρας χάνει ένα αγαπημένο του πρόσωπο σε ναυάγιο στον Καναδά, μια πρόθυμη κόρη από την Ουγγαρία μας θύμισε την αξία της οικογένειας πάνω από κάθε θησαυρό και μια παλιά ιρλανδική ιστορία μας μίλησε για τη δυνατή φιλία δυο βασιλιάδων, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας.

Το ελληνικό πρόγραμμα αφηγήσεων

Ο μυθολογικός ήρωας της Κέας και τεχνίτης της μελισσοκομίας Αρισταίος, μας υποδέχτηκε με τη γλύκα του μελιού και άνοιξε το ελληνικό πρόγραμμα αφηγήσεων της φετινής Γιορτής Παραμυθιών. Ο Μέγας Αλέξανδρος με τη βοήθεια του Καραγκιόζη σκότωσε το καταραμένο φίδι. Η γενιά των Ατρειδών φανέρωσε τον μυθολογικό της κύκλο, ο Μινώταυρος στην Κνωσό μας εμπλέξε στο σκοτεινό του λαβύρινθο και ο δράκος του νερού μας ταξίδεψε στην αρχαία Κύπρο. Η ιστορία του Κωνσταντή, μια κυκλαδίτικη παραλλαγή του Αλαντίν, μας αποκάλυψε τα σημαντικότερα εφόδια στη ζωή και τέσσερις άθλοι του Ηρακλή φώτισαν το φόβο και το θάρρος. Η ελιά, το στάρι και το αμπέλι ακούστηκαν στο ρυθμό του πιο αρχέγονου μουσικού οργάνου, του ίδιου του σώματος. Ιστορίες και παραμύθια εμπνευσμένα από τους Ζαπατίστας και την Ανατολή μας φανέρωσαν τα καλά κρυμμένα όνειρα στον κόρφο των ανθρώπων και η κυρά Θάλασσα μας αφηγήθηκε παραμύθια αλμυρά, γεμάτα με τραγούδια μυρωδάτα. Οι ιστορίες της Κέας για το «Κείον το νόμιμον» και τις Αμαδριάδες, τον Λιόντα και τις εφτά πηγές της Ιουλίδας, ξεδίπλωσαν όλο το κουβάρι των ιστοριών της Γιορτής Παραμυθιών. 

Κι όπως κάθε χρόνο έτσι και στην 13η Γιορτή γλεντήσαμε στην εκδήλωση λήξης  με παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια από όλη την Ελλάδα.