2η Γιορτή, 2004


«Τα παραμύθια δεν είναι για να αποκοιμίζουν τα παιδιά, αλλά για να αφυπνίζουν τους μεγάλους και να τους συντροφεύουν σε μια πορεία αυτογνωσίας» 

Hamadi 

2ης Γιορτής Παραμυθιών 
19 Αυγούστου με 4 Σεπτεμβρίου 2004Πρόγραμμα 

Αφηγήσεις 

Παραμύθια αγάπης και καρπουζιών 
Αφήγηση: Λίλη Λαμπρέλλη
Μουσική: Frans De Clercq
Τέσσερα παραμύθια προφορικής παράδοσης από τρία μέρη του κόσμου (Ινδίες, Κεντρική Αφρική, Ελλάδα). Παράσταση παραδοσιακής αφήγησης –χωρίς στήσιμο θεατρικό, υπό τους ήχους του αυστραλιανού ντιτζεριντού και με μελωδίες από singing bowl από το Θιβέτ, σάζι από την Τουρκία, θιαμπόλι από την Κρήτη και άλλα…που παίζει ο Frans De Clercq Η σχέση με τον κόσμο που ακούει τα παραμύθια, άμεση, παραδομένη στην ποιότητα της στιγμής. Μέσα στα παραμύθια, λέξεις διάσπαρτες της νοηματικής γλώσσας που είναι «ορατή» εκεί που ο λόγος τελειώνει και αρχίζει η σιωπή...
Παρασκευή 20/8 Οτζιάς (Προβλήτα) 10:00 μ.μ.
Σάββατο 21/8 Κορησσία(Εργοστάσιο Εμαγέ) 10:00 μ.μ.

Εμείς την εποχή μας τότε την λέγαμε σήμερα
Αφήγηση: Ιωάννα Κραουνάκη
Ένα Νεολιθικό αγγείο διηγείται τη ζωή του από τότε που γεννήθηκε από την αττική γη πριν από 6000 χρόνια μέχρι που έφθασε στην προθήκη του Μουσείου. Στη διήγηση του εμπλέκεται και η ιστορία της κεραμίστριας δημιουργού του
Δευτέρα 23/8 Ιουλίδα (Πλατεία Δημαρχείου) 9:30 μ.μ.

Στον Κόσμο του Φανταστικού χτες
Αφήγηση : Δημήτρης Προύσαλης, Τατιάνα Φραγκούλια, Θεοδοσία Ψευτέα
Όταν τα λαϊκά παραμύθια, οι παραδόσεις και οι μύθοι ανοίγουν την αγκαλιά τους τα παιδιά τότε ταξιδεύουν μαζί τους στους κόσμους του φανταστικού χτες
Τετάρτη 25/8 (Κάτω Μεριά) 9:00μ.μ.
Παρασκευή 27/8 (Ποίσσες ) 9:00μ.μ.

Ιστορίες που κύλησαν στου κουβαριού την άκρη
Αφήγηση : Εύη Γεροκώστα, Έφη Καψιμάλη, Κάλλι Λάσκαρη, Δημήτρης Προύσαλης, Χριστίνα Φραγκεσκάκη, Τατιάνα Φραγκούλια, Θεοδοσία Ψευτέα.
Ένα ταξίδι στις ιστορίες τους μύθους και τις παραδόσεις. Ένα ταξίδι χωρίς χρόνο. Που τα αδύνατα είναι δυνατά και τα όνειρα βγαίνουν αληθινά. Ένα κουβάρι που ξετυλίγεται απ’ τη μια άκρη της γης στην άλλη και κάνει ακόμα και τους μεγάλους να γίνονται παιδιά.
Σάββατο 28/8 Γιαλισκάρι 10:00μ.μ.

Στο Μονοπάτι της Αφήγησης με το φως της Πανσελήνου
Νύμφες Νεράιδες ξωτικά και αερικά αλλά και άγρια λιοντάρια θα ζωντανέψουν μέσα απ’ της αφηγήσεις σ’ ένα βραδινό περίπατο με το φως της πανσελήνου στο αρχαίο μονοπάτι. Η άκρη του νήματος θα ξεδιπλωθεί απ’ όλους τους αφηγητές της γιορτής των παραμυθιών συντροφιά με τους ακροατές από την βρύση του Κουρέντη έως τον αρχαίο Λέοντα. Σημείο συνάντησης ο άγιος Σπυρίδωνας.
Κυριακή 29/8 Ιουλίδα (Από Βρύση Κουρέντη έως Λέοντα) 9:30 μ.μ

Παραμυθί-ασμα
Αφήγηση : Γιώργος Μιχαλάκης
Το παραμυθί-ασμα είναι μια περιπέτεια ενός παραμυθά που προσπαθούσε να κρατήσει μόνο γι’ αυτόν το παραμύθι του αλλά αυτό ξέφευγε γιατί ήθελε να το μάθουν και άλλοι. Στο τέλος τι θα γίνει θα το κρατήσει ή θα αναγκαστεί να το μοιραστεί και με άλλους; Πως θα νιώσει το παραμύθι; Πως όλοι εμείς;
Τετάρτη 1/9, Κάτω Μεριά 9:30 μ.μ.

Ο Μικρός Πρίγκιπας
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
Σκηνοθεσία : Νίκος Ορφανός
Σκηνικά : Αλέκος Φασιανός
Μουσική: Νικήτας Μαυρογιάννης
Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι το βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο, μετά την Βίβλο και το κεφάλαιο του Μάρξ. Το ωραιότερο παραμύθι που γράφτηκε ποτέ ξεπερνάει τις θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις που χωρίζουν τους ανθρώπους και ασχολείται με αυτά που τους ενώνουν: τη χαμένη αθωότητα, τη φιλία, την αγάπη. Είναι η ιστορία που έγραψε ένας μεγάλος που έγινε παιδί και κοίταξε τον κόσμο με άλλα μάτια, πιο καθαρά. Αφού έγινε ταινία και θεατρική παράσταση, τώρα ο Μικρός Πρίγκιπας μέσα από την αφήγηση, συνεχίζει το ταξίδι του, 64 χρόνια από τότε που το πρωτοξεκίνησε. (Η Παράσταση θα εγκαινίαση ένα θεατρικό χώρο στο Βουρκάρι)
Σάββατο 4/9, Βουρκάρι (Θέατρο) 10μ.μ.


Έκθεση Βιβλίου 

Κατά την διάρκεια της Γιορτής των Παραμυθιών θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου με θέμα τα παραμύθια τους μύθους και τις παραδόσεις.
Πέμπτη19/8 – 4/9 Κορησσία (Λιμάνι)


Έκθεση Φωτογραφίας με Νότες και Ήχους του κόσμου 

Το Κλίκ του Παραμυθιού
Φωτογραφία: Νίκος Γαβριήλ
Κιθάρα : Antonio chincoa
Ντιτζεριντού: Βασίλης Στεργίου
O Νίκος Γαβριήλ φωτογραφίζει τόνους, ψάχνει για μοίρες και νεράιδες, Λάμιες και Γοργόνες στους τόπους που ζουν και καθοδηγούν τους ανθρώπους. Παράλληλα ο Antonio chincoa με την κιθάρα του θα μας ταξιδέψει με ρυθμούς ισπανικής μουσικής και ο Βασίλης Στεργίου θα μας γνωρίσει το ντιτζεριντού το παλαιότερο πνευστό μουσικό όργανο στον κόσμο, του οποίου η ιστορία χρονολογείται πριν από 40.000 χρόνια! Ο ήχος του ντιτζεριντού είναι μία καταπληκτική ̶γήϊνη ̶ εμπειρία με άπειρες μαγευτικές προεκτάσεις.
Κυριακή 22/8 Ιουλίδα (Από την Πιάτσα προς το Κάστρο)


Διήμερο εργαστήρι αφήγησης παραμυθιών για ενήλικες 

Προσέγγιση στη μαγεία των παραμυθιών και την τέχνη της αφήγησης
Εισήγηση : Λίλη Λαμπρέλλη
Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση στα μεγάλα θέματα:
-Τι είναι παραμύθι; -Τι είναι παραμυθάς; -Η αφήγηση είναι τέχνη; -Το συμβολικό στοιχείο στα παραμύθια.- Τα παραμύθια ως μέσο μύησης στην αποδοχή της ζωής.
Σάββατο28/8-Κυριακή 29/8 (Ιουλίδα -Κάστρο) 10π.μ.-5μ.μ.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 

Διοργάνωση: Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Κέας
Υπό την αιγίδα και την Υποστήριξη του Δήμου Κέας
Με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Σύλλογου «Σιμωνίδης ο Κείος»
Οργανωτική επιτροπή: Mέλη Πολιτιστικού Συλλόγου «Σιμωνίδης ο Κείος»
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Ευγενικός
Σύμβουλος επικοινωνίας: Μάνια Ντάνου
Ομάδα στήριξης διοργάνωσης: Ντίνα Ιερομνήμων, Ιωάννα Κορασίδου, Μαρία Νικολαΐδου, Νίκος Ορφανός, Claudia Sprenger