3η Γιορτή, 2005


3ης Γιορτής Παραμυθιών 
17 Ιουλίου με 7 Αυγούστου 2005 

Πρόγραμμα

Φωτογραφίες
3η ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

ΚΕΑ

15 ΙΟΥΛΙΟΥ - 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2005


Διαδρομές μέσα στη φύση, διαδρομές μέσα από την αφήγηση…

Από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 7 Αυγούστου 2005, στο νησί της Κέας, θα λάβει χώρα η 3η Γιορτή των Παραμυθιών. Μια γιορτή, που δημιουργήθηκε από την ανάγκη να αναδειχθούν οι λαϊκοί μύθοι και δοξασίες του νησιού παράλληλα με τα αρχαία λίθινα μονοπάτια του, και η οποία, μετά την τεράστια αποδοχή από τον κόσμο των προηγούμενων διοργανώσεων, τείνει να γίνει θεσμός, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τόσο των επισκεπτών / παραθεριστών του νησιού όσο και πολιτιστικών φορέων από την Ελλάδα, αλλά και όλο τον κόσμο, που ειδικεύονται στη διάδοση των παραμυθιών.

Στο πρόγραμμα της 3ης Γιορτής των Παραμυθιών, η βάση δίνεται για άλλη μια φορά στις αφηγήσεις παραμυθιών από γνωστούς αφηγητές με φυσικό σκηνικό ατμοσφαιρικές τοποθεσίες του νησιού, και εμπλουτίζεται με θεατρικές παραστάσεις, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις βιβλίου, σεμινάρια, σε μια προσπάθεια να δοθεί μια όσο γίνεται μεγαλύτερη και πολύπλευρη προσέγγιση αυτών των πανάρχαιων και διαχρονικών πνευματικών δημιουργημάτων, που γεννήθηκαν από την επιθυμία του ανθρώπου να νικήσει το κακό και να εγκωμιάσει την ομορφιά της φύσης, και που, περισσότερο από ποτέ, η σημερινή εποχή επιτάσσει την ανάδειξη της δύναμης, της σοφίας, της μαγείας τους στη ζωή και σκέψη μας.

Τους αφηγηματικούς δρόμους θα… χαράξουν οι Κυρίες των παραμυθιών Σάσα Βούλγαρη, Λίλη Λαμπρέλλη, Μάνια Μαράτου, και Αγνή Στρουμπούλη αλλά και άλλοι αφηγητές, προσκαλώντας μας σε ένα διάλογο με πλάσματα του μύθου και της φαντασίας, που θα ζωντανέψουν μπροστά μας, υπό το φως της πανσελήνου και τον ήχο λαϊκών οργάνων.

Στις 7 Αυγούστου μια σημαντική παράσταση, άρτι αφιχθείσα από τη Νέα Υόρκη, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού. Πρόκειται για την «Απολογία του Σωκράτη» του Πλάτωνα, με ερμηνευτή τον βραβευμένο με Emmy Ελληνοαμερικανό ηθοποιό Γιάννη Σιμωνίδη, σε σκηνοθεσία του παλαίμαχου του Broadway Louka Skipitari, ενώ τα κοστούμια σχεδίασε η βραβευμένη με Oscar ενδυματολόγος Theoni Vahlioti Aldredge.

To ερώτημα ‘πόσο η αφήγηση είναι τέχνη’ θα διερευνήσει μαζί μας η κοινωνική ανθρωπολόγος Άννα Αγγελοπούλου στις 23 Ιουλίου, στο πλαίσιο των σεμιναρίων, ενώ για πρώτη φορά εντάσσεται στο πρόγραμμα η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με αναγνώσεις παραμυθιών και κατασκευές δίπλα στη θάλασσα.

Το σήμα της Γιορτής των Παραμυθιών σχεδιάστηκε από τον παγκοσμίου φήμης ζωγράφο και λάτρη του νησιού Αλέκο Φασιανό, ενώ το ημερολόγιο 2005 κοσμείται με σχέδια του Γιώργου Χιονάτου, εμπνευσμένα από τις Νύμφες.Απολογισμός 3ης Γιορτής Παραμυθιών.

Η Γιορτή Παραμυθιών γεννήθηκε από την ανάγκη ανάδειξης και διάδοσης των «θησαυρών» του τόπου μας, της Κέας. Είναι μια χαρούμενη γιορτή, παιδί της ανιδιοτελούς αγάπης των ανθρώπων της, που στόχο έχει την ανάδειξη της παράδοσης, του πολιτισμού και του απαράμιλλου φυσικού κάλλους του νησιού.
Μέσα από τις αφηγήσεις και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες οι άνθρωποι και οι επισκέπτες της Κέας, γίνονται μάρτυρες και συνοδοιπόροι μιας γιορτής-θεσμού που όλο μεγαλώνει.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν πάνω από 3000 θεατές οι περισσότεροι εκ των οποίων - αξίζει να σημειωθεί- ότι επισκεφθήκαν το νησί της Κέας ειδικά για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, προερχόμενοι από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό!
Πολλές και σημαντικές ήταν οι αναφορές αλλά και τα αφιερώματα στην Κέα με αφορμή την 3η Γιορτή των Παραμυθιών από τα ΜΜΕ και κυρίως από τα έντυπα μέσα.

Η επιτυχία της γιορτής των παραμυθιών δεν είναι όμως μόνο προϊόν της ανάγκης να αναδειχθούν οι λαϊκοί μύθοι και δοξασίες του νησιού παράλληλα με τα αρχαία λίθινα μονοπάτια και τη φυσική ομορφιά. Είναι το αποτέλεσμα σκληρής εργασίας όλων όσων πίστεψαν σε αυτή και βοήθησαν με τον δικό τους τρόπο.

Ο θετικός απολογισμός της 3ης Γιορτής των Παραμυθιών είναι οιωνός μιας εξαιρετικά δυναμικής συνέχειας.