8η Γιορτή Παραμυθιών 2010

8η Γιορτή Παραμυθιών 
ΚΕΑ 17 έως 25 Ιουλίου 2010


«Μεταμορφώσεις»
«Μορφές που άλλαξαν σε σώματα καινούργια,
να τραγουδήσω μου ζητά η ψυχή. 
Εσείς θεοί μου, της μεταμόρφωσης η αιτία, βοηθήστε με
και το τραγούδι πλέξτε αδιάκοπο, απ΄ την αρχή του κόσμου ως τις μέρες μου».
Ovidios Metamorphoses

Πρόγραμμα
Φωτογραφίες
Συντελεστές

Το  θέμα της 8ης Γιορτής ήταν «Μεταμορφώσεις». Ακούστηκαν καθημερινά ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο, από Έλληνες και ξένους αφηγητές.

Προεόρτια
Στις 10 Ιουλίου εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο «Μεταμορφώσεις» στη γκαλερί
«art s.a.» στο Βουρκάρι Κέας. Η έκθεση περιελάμβανε δημιουργικές προτάσεις καλλιτεχνών, σχεδιαστών και άλλων δημιουργών. Στο χώρο της γκαλερί έγινε αφήγηση του μύθου της «Λήδας και του Κύκνου».

Σε πρώτη έκδοση
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών - Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ - με την υποστήριξη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, έκανε την εκκίνηση των εκδηλώσεων με την επίδειξη, σε πρώτη έκδοση, μιας ανοικτής ψηφιακής πλατφόρμας για την καταγραφή, παρουσίαση και συν-δημιουργία αφηγήσεων κάθε είδους και μορφής. Ακολούθησε ένα βιωματικό εργαστήριο επινόησης ιστοριών για παιδιά και για όσους αγαπούν να φαντάζονται.

Εναρκτήρια εκδήλωση
Στην εναρκτήρια εκδήλωση της γιορτής περιλαμβάνονταν αφηγήσεις ιστοριών που ξεχώρισαν ανάμεσα σε 22.000 ιστορίες και γράφτηκαν από παιδιά, για τον πανελλήνιο διαγωνισμό τον οποίο διοργάνωσε το περιοδικό Κids Fun. Παράλληλα, στο χώρο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε έκθεση παιδικής ζωγραφικής με έργα που επιλέχθηκαν στο διαγωνισμό. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με το Κids Fun.

Μαραθώνιος αφηγήσεων
Για πρώτη φορά στη Γιορτή Παραμυθιών πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων της Κέας, Μαραθώνιος αφηγήσεων στην παραλία του Οτζιά, με συμμετοχές αφηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Κέα και η Κρήτη αγκαλιάζουν το παραμύθι
Η Γιορτή Παραμυθιών φιλοξένησε τον Πολιτιστικό φορέα «Φίλοι του Αμαρίου» (Friends of Amari, Culture-Connection-Creativity). Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα εργαστήρια αφηγηματικής τέχνης που υλοποιούνται στο Αμάρι της Κρήτης.

Ορίζοντες
Μαθητευόμενοι Αφηγητές είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις ιστορίες τους, συνοδευόμενοι από τις μουσικές του Παύλου Φασιανού και τις εικαστικές παρεμβάσεις του Αλέκου Φασιανού.

Αρχαία Καρθαία - Στο «Διάζωμα» του Θεάτρου
Μια μεγάλη στιγμή για τη Γιορτή Παραμυθιών αλλά και για την Κέα, ήταν η εκδήλωση που έγινε στην Καρθαία για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου, σε συνεργασία με το σωματείο «Διάζωμα», παρουσία του προέδρου του, Σταύρου Μπένου, πρ. Υπ. Πολιτισμού. Στην εκδήλωση αφηγήθηκαν ιστορίες από τον τόπο τους ο Γιάννης Σιμωνίδης, ηθοποιός, πρεσβευτής ελληνικού πολιτισμού, ο Amir Mirzai, αφηγητής από το Ιράν, ο Said Dibaj, μουσικός από το Ιράν και ο Peter Chand, αφηγητής από την Ινδία. Η σύζευξη των τριών μεγάλων πολιτισμών, επιτεύχθηκε συμβολικά μέσω του αρχαίου θεάτρου της Καρθαίας.

Νορβηγία, η νύφη του Βορρά!
Τα γιγαντόσωμα Τρολς που ζουν στα βουνά παρέα με τα μικρούτσικα Νίσεν,  μοίρασαν τα μυστικά της μακρινής Νορβηγίας για μια μυθική ημέρα, αφιερωμένη στη νύφη του Βορρά! Οδηγοί στο ταξίδι αυτό ήταν καλεσμένοι αφηγητές από τη Νορβηγία.

Τέλος καλό όλα μυθικά!
Η εκδήλωση λήξης, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σιμωνίδης ο Κείος», έγινε στη βρύση του Βενιαμίν, κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο. Αφηγήσεις, χορός, παραδοσιακή μουσική, μαγειρέματα και κρασί. Μας περίμεναν για να τσουγκρίσουμε και να ευχηθούμε «και του χρόνου»!

Εκπαιδευτικά Εργαστήρια
Για τις ημέρες της Γιορτής, παράλληλα με τις εκδηλώσεις, είχαν προγραμματιστεί εκπαιδευτικά εργαστήρια για ενήλικες αλλά και διαδραστικές αφηγήσεις για παιδιά.

Η Αφίσα
Το εικαστικό της αφίσας της 8ης Γιορτής Παραμυθιών ήταν του Νίκου Χριστοφοράκη με θέμα «Η Λήδα και ο Κύκνος».