15η Γιορτή Παραμυθιών

15η Γιορτή Παραμυθιών
Αγώνας και Ελευθερία
ΚΕΑ 21-30 Ιουλίου 2017


Έργο της Εύας Μελά για την 15η Γιορτή Παραμυθιών

Η θεματική της  15ης Γιορτής Παραμυθιών ήταν «Αγώνας και Ελευθερία». Δυο  λέξεις τόσο πανανθρώπινες, τόσο παντοτινές μα και τόσο επίκαιρες.

 Γράφει η Δρ Μαρία Βραχιονίδου

Σε μια εποχή ποικίλων πιέσεων, ταραχών και ανακατατάξεων, σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα προς κατευθύνσεις άγνωστες και ίσως δυσοίωνες και τρομαχτικές, πολλοί γύρω μας στέκουν μουδιασμένοι· πολλά δικαιώματα και ελευθερίες που ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητες, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο, που είχαν κερδηθεί με αγώνες αιώνων, ξαναγίνονται διαπραγματεύσιμες ή χάνονται τελείως: πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές ελευθερίες, η ελευθερία του τύπου και η ελευθερία της γνώμης, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, του αυτοπροσδιορισμού, της αξιοπρεπούς διαβίωσης · οι ελευθερίες των γυναικών, τα δικαιώματα των παιδιών, η ελευθερία να επιλέξει κανείς πού, πώς, με ποιον θα ζήσει. 

Μέσα στο νέο αυτό πλαίσιο της εσωστρέφειας, της καχυποψίας, ο Αγώνας για την Ελευθερία αλλά και η Ελευθερία του Αγωνίζεσθαι επικαιροποιούνται επώδυνα αλλά και δημιουργικά. Γιατί πάντα -και το προσφυγικό ζήτημα το έδειξε περίτρανα- υπάρχει η επιλογή να περιβληθείς με τον τρόμο του Άλλου ή να μετατρέψεις τον Άλλο σε Πλησίον και να προσφέρεις αγάπη και κατανόηση· να περιχαρακωθείς στα όρια των αναδυόμενων αντιμαχόμενων μειοψηφιών ή να απλωθείς στην ανοιχτωσιά μιας νέας ομαδικότητας.

Εξάλλου, κι αυτό μας μεταφέρουν οι ήρωες των παραμυθιών αδιάψευστα, σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τόπους υπήρχαν σκοτάδια και αδιέξοδα, αλλά μπορεί να κερδίσει μόνο όποιος δεν παύει να αγωνίζεται, όσο κι αν ο αγώνας μοιάζει ανέλπιδος και μάταιος, όσο κι αν χρειαστεί «να λιώσει σαράντα ζευγάρια σιδερένια παπούτσια» μέχρι τη λύτρωση. Και βέβαια ο αγώνας δεν σημαίνει απαραίτητα υψωμένες γροθιές. Γιατί μπορεί να είναι αγώνας για τα καθημερινά υλικά αγαθά, όπως ο αγώνας για τον επιούσιο και την επιβίωση, μπορεί να είναι αγώνας για κοινωνικά αγαθά, όπως η ισονομία και η δικαιοσύνη, αγώνας για να να μην ξεχαστεί το χθες και να μην καταστραφεί το αύριο ή και αγώνας εσωτερικός και προσωπικός – άλλωστε και στη βαθύτερη φυλακή μπορεί κανείς να νιώθει ελεύθερος, όπως και στη μεγαλύτερη ελευθερία να νιώθει σκλάβος.

Με ιστορίες λοιπόν για αγώνες κάθε είδους και με αφηγήσεις για την αναζήτηση της ελευθερίας ξεκινά η φετινή Γιορτή Παραμυθιών της Κέας και μ’ αυτές φιλοδοξεί να παρηγορήσει, να δώσει ελπίδα και να μας κάνει να νιώσουμε το απελευθερωτικό αεράκι των μύθων και των παραμυθιών.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Ποίσσες (Προκυμαία) / 20:30 (Για παιδιά και ενήλικες)
«Δον Κιχώτης». Μιγκέλ ντε Θερβάντες
Ο φτωχός άρχοντας Αλόνσο Κιχάδα, έχοντας διαβάσει πολλά ιπποτικά βιβλία,  πιστεύει πως είναι ιππότης. Έτσι η φαντασία του γίνεται πραγματικότητα. Αλλάζει το όνομά του σε Δον Κιχώτη και ζει τη δική του ζωή παρέα με ιππότες, μάγους και γίγαντες.
Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου.
Μουσική: Χρήστος Κόκκινος.

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Οτζιάς (Παραλία)/ 12:30 (Για παιδιά και ενήλικες)
«Ξεπουπουλού!»
Ιστορίες για ανέμους και φτερά που πετούν ελεύθερα κι όλα τ’ αλλάζουν.
Αφήγηση: Εύη Γεροκώστα.

Στενό Λάμπρου Κατσώνη / 19:00 (Για παιδιά και ενήλικες)
«Ο Κουρσάρος της Λευτεριάς» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η συγγραφέας Μαρία Χιονάτου - Μουζάκη μιλάει για το νέο της εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά και έχει θέμα τη ζωή του Λάμπρου Κατσώνη. Εκδόσεις ΑΡΤΕΟΝ.

Στενό Λάμπρου Κατσώνη / 19:20 (Για παιδιά και ενήλικες)

«Το αγέρι της Επανάστασης»
Δεν φωτίστηκαν από ιστορικούς προβολείς. Χάραξαν όμως μια δική τους φωτεινή γραμμή… Ιστορίες γενναίων από τον καιρό που φυσούσε στην Ελλάδα το αγέρι της Επανάστασης του 1821…
Αφήγηση: Άσπα Παπαδοπούλου.


Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) 21:30 / (Για παιδιά και ενήλικες)
«Η κορίτσα που γλύτωσε τον πατέρα της»
Παραμύθια λαϊκά, όπου πάντοτε ο ήρωας δρόμο παίρνει και δρόμο αφήνει… πάει και πάει, λαχταράει για ζωή, περνά δοκιμασίες ως να αναγνωριστεί και να φτάσει στο φτου! ξελεφτερία!
Αφήγηση: Αγνή Στρουμπούλη.
Μουσική (βιολοντσέλο): Σταύρος Παργινός.Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς)  12:30 / (Για παιδιά και ενήλικες)
«Το παιδάκι και το λιοντάρι»
Με παραμύθια λαϊκά από την Ελλάδα, την Αφρική, τη Σερβία και τον Πόντο, ο Σταύρος με το βιολοντσέλο του μαζί με την Αγνή κι από πίσω τα παιδιά παίρνουν βήμα βήμα τα ίχνη της κόκκινης κλωστής! Και πάνε και πάνε κι ακόμα πάνε…
Αφήγηση: Αγνή Στρουμπούλη.
Μουσική (βιολοντσέλο) Σταύρος Παργινός.


Ιουλίδα (αρχαίος Λέοντας) Ένας αφηγηματικός περίπατος από τον αρχαίο Λέοντα έως την βρύση του Κουρέντη / 19:30 / (Για παιδιά και ενήλικες)
«Μύθος και ελευθερία: Ιστορίες από την Ελληνική Μυθολογία»
Tαξιδεύοντας από τη μακρινή Φοινίκη, συνοδεύουμε τον Kάδμο για να βρει την Eυρώπη. Θα συναντήσουμε τη Σφίγγα για να δώσουμε απάντηση στο αίνιγμά της και θα γνωρίσουμε τις τρεις Xάριτες!
Αφήγηση: Γιώργος Λάιος.

Ιουλίδα (Στα σκαλάκια του νέου Δημαρχείου) / 21:30/ (Αγγλική γλώσσα) (Για παιδιά και ενήλικες)
«Ονειρεύτηκα ένα ανοιχτό κλουβί»
Λαϊκά παραμύθια και ιστορίες από τη Λατινική Αμερική: έναν τόπο φωτός και γέλιου όπου η μαγεία είναι μέρος του καθημερινού χορού. Αλλά και έναν τόπο όπου το σκοτάδι στοιχειώνει τις ζούγκλες και ο φόβος έρπεται στα βουνά. Γι’ αυτό και τα πιο πολλά παραμύθια λέγονται ψιθυριστά. Είναι παραμύθια επικίνδυνα. Που είναι επαναστατικό ακόμα και να τα πεις.
Αφήγηση: Juliana Marín Fryling (Κολομβία).


Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Οτζιάς (Παραλία) / 12:30 / (Για παιδιά)
«Ψάρια στον γιαλό με πλακάτ και με πανό»
Αφήγηση, θαλασσινά παιχνίδια και παρουσίαση βιβλίου
Μια παρέα παιδιών φτιάχνουν πύργους και αμμοπολιτείες στην παραλία, όταν ξαφνικά σηκώνονται πελώρια κύματα, που τους κόβουν την ανάσα. Και τι να δουν; τα θαλασσινά βγαίνουν στο γιαλό για να διαδηλώσουν με πλακάτ και με πανό! Η Ρύπανση και η Μόλυνση έχουν κάνει τη ζωή τους ανυπόφορη μες στη Θαλασσοχώρα. Άραγε θα καταφέρουν τα παιδιά να σώσουν τα θαλασσινά και τον πολύτιμο βυθό; Ένα παραμύθι που στο τέλος γίνεται και παιχνίδι.
Συγγραφή - Αφήγηση: Άννα Δενδρινού.
Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.
Υλοποίηση εργαστηρίου: Σμαράγδα Αποστολάτου, Αγγελική Γκόγκου.

Μονοπάτι Προφήτη Ηλία (Σημείο Συνάντησης και τερματισμού η είσοδος του μονοπατιού στου Γυριστή, πλησίον εμπορικού καταστήματος) (Περισσότερα στο υπόμνημα) / 20:00 / (Για εφήβους και ενήλικες)
«Νάνοι και Δράκοι στα μονοπάτια των παραμυθιών»
Υπάρχει μια παμπάλαια συνήθεια στο γένος των ανθρώπων. Να φοβάται περισσότερο αυτό που δεν βλέπει με τα μάτια και να τρέμει εκείνο που δεν μπορεί να εξηγήσει με το νου. Δράκοι φτερωτοί ή νάνοι μοχθηροί, εικόνες για τους φόβους των ανθρώπων.
Αφήγηση: Φίλια Δενδρινού.Τρίτη 25 Ιουλίου 2017


Ελληνικά (Πηγή) /20:00 / (Για παιδιά και ενήλικες)
«Ο Καριμπού και η Μάγισσα: Λαϊκό παραμύθι από την Αφρική»
Ένα παιδί που γεννιέται μόνο του θα τα βάλει με τη μάγισσα του χωριού έχοντας οδηγό του μια μεγάλη αλήθεια: «Κανείς δεν είναι τυχαία κακός».
Αφήγηση: Βιργινία Κοκκίνου.
Μουσική: Εμμανουήλ Παλιάκης.


Κάτω Μεριά (Πλατεία) / 21:30 / (Για παιδιά και ενήλικες)
«Το Μαργούδι κι o Αλεξανδρής»
Ένα κορίτσι χάνει τον φίλο της. Έτσι ξεκινά ένα ταξίδι σε ολάκερη την Ελλάδα με παραλογές και παραμύθια. Θα γνωρίσει τόπους, ανθρώπους, μουσικές και τραγούδια αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό.
Αφήγηση- Μουσική: Εμμανουήλ Παλιάκης.

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Κορησσία (Δημοτικό Σχολείο) / 21:30 / (Για εφήβους και ενήλικες)
«Το Ρόδο της Πόλης»
Μια μουσική – αφηγηματική διαδρομή, από την καταστροφή της Σμύρνης μέχρι και τα Σεπτεμβριανά του 1955. Μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν, μπλέκονται ζωντανά με τραγούδια που αποτύπωσαν τις μνήμες τους, σε μια πορεία πόνου και διωγμών. Εντός του πλαισίου της παράστασης, έχουν ενσωματωθεί ολιγόλεπτα αφιερώματα με οπτικό υλικό που αφορά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής.
Αφήγηση: Αγγελική Γκόγκου.
Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου, Εμμανουήλ Παλιάκης.
Καλλιτεχνική Επιμέλεια - Επιμέλεια οπτικού υλικού: Γιώργος Ευγενικός.

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017


Μυλοπόταμος (Αγρόκτημα Αρισταίου - Αλώνι) / 20:30 / (Για εφήβους και ενήλικες)
«Ιζαμπέλε Έμπερχαρντ: Αναζητώντας την ελευθερία της ερήμου»
Η αληθινή ιστορία μιας νεαρής αριστοκράτισσας των αρχών του 20ού αιώνα που, για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, τολμά να σπάσει κάθε σύμβαση. Ντύνεται αντρικά, αλλάζει πίστη και φεύγει για το Μαγκρέμπ, αναζητώντας με πάθος την απόλυτη ελευθερία της ερήμου…
Αφήγηση: Μαρία Βραχιονίδου.
Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου.


Μυλοπόταμος (Αγρόκτημα Αρισταίου - Αλώνι) / 21:30 / (Για εφήβους και ενήλικες)
«Γυναίκες ελεύθερες»
Λαϊκά παραμύθια για γυναίκες πολεμίστριες, μάγισσες, μαριόλες, σκλάβες, αμαζόνες, ερωμένες κι άλλες πολλές… γυναίκες ελεύθερες!
Αφήγηση: Ανθή Θάνου.
Μουσική, τραγούδι: Αλέξανδρος Μακρής.


Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ορκός (Λατομείο) / 13:00 / (Για εφήβους και ενήλικες)
«Η κυρά του κάτω κόσμου»
Λαϊκό παραμύθι από την Κέα. Ο αγώνας ενός λατόμου να γεμίσει το καντηλάκι της ζωής του με το λάδι της αιώνιας ελιάς. Έρχεται αντιμέτωπος με δράκους και θεριά αλλά και με τον λόγο της κυράς του κάτω κόσμου.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός,
Αφήγηση- Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου.


Ορκός (Παραλία) / 14:30 / (Για παιδιά και ενήλικες)
«Ένα παραμύθι θα σας πω» ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ
Η Γιορτή Παραμυθιών προσκαλεί όποιον επιθυμεί να μοιραστεί ένα παραμύθι από την προφορική παράδοση γύρω από ένα τραπέζι με κρασί και μεζέδες. (Δηλώσεις συμμετοχής στο χώρο της εκδήλωσης. Ο χρόνος για κάθε παραμύθι δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 5 λεπτά).
Συντονισμός: Μαρία Βραχιονίδου


Ιουλίδα (Θέατρο Άλσους) / 21:30 (Αγγλική γλώσσα) (Για εφήβους και ενήλικες)
«Ιστορίες Πολέμου» Ιράν 1980. Η ισλαμική επανάσταση έχει χωρίσει τη χώρα στα δύο. Σ' έναν θορυβώδη σταθμό ραντάρ κοντά στα ιρακινά σύνορα ένας νέος άντρας κοιτά προς τον ορίζοντα. Διακρίνει ένα σμήνος ελικόπτερα Cobra να πετά στον ουρανό. Σύντομα ο Αμίρ Μιρζάι ρίχνεται στο μέσο ενός από τους αγριότερους και μακροβιότερους πολέμους του 20ού αιώνα. Οι «Ιστορίες Πολέμου» είναι η δική του ιστορία, αλλά και η ιστορία πολλών άλλων. Μαζί με τον συναφηγητή του Torgrim Mellum Stene απεικονίζει στον καμβά τις ζοφερές αλήθειες του πολέμου,  μαζί με παραμύθια για τη φιλία, το γέλιο και την τρέλα.
Αφήγηση: Amir Mirzai, (Περσία) Torgrim Mellum Stene (Νορβηγία)

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Οτζιάς (Παραλία) /12:30 / (Για παιδιά και ενήλικες)«Άφοβοι ήρωες» Τι κι αν είναι μικροκαμωμένοι; Φορούν σιδερένια παπούτσια, αγωνίζονται και φτάνουν στην άκρη της γης ψάχνοντας το φόβο, γυρεύοντας την ελευθερία!
Αφήγηση: Ανθή Θάνου.
Μουσική, τραγούδι: Αλέξανδρος Μακρής.


Κορησσία (Στα σοκάκια της παλιάς Κορησσίας ) / 21:30 / (Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)
«Φανερά τα ψέματα κι η αλήθεια καλά κρυμμένη» Πόσο μακριά μπορεί να κρυφτεί η αγάπη; Βάλε τα σιδερένια σου παπούτσια! Πόσοι αγώνες χρειάζονται για να λευτερωθεί κανείς από το ίδιο του το σώμα; Αν το μάθεις, μην το μολογήσεις! Κι αν η αναμέτρηση μετριέται με ψέματα αντί γι’ αλήθειες;
Αφήγηση- Μουσική: Ελενίτσα Γεωργίου. (Κύπρος)Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Ποίσσες (Παραλία) / 12:30 / (Για παιδιά από 5 έως 12 ετών)
«Δυο πουλιά τραγουδούν, ιστορία για να πουν»! ΑΦΗΓΗΣΗ – ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΗΛΟΥ Δύο πουλιά φτιαγμένα από λάσπη αφηγούνται την ιστορία ενός αγοριού που ζει φυλακισμένο σε ένα δωμάτιο γεμάτο με γλυκά. Μαζί με ένα κορίτσι θα καταφέρουν να λιώσουν τον τοίχο που τους χωρίζει και να ελευθερωθούν. Ένα λαϊκό παραμύθι από την Κρήτη που ζωντανεύει από τα παιδιά με κίνηση και μουσική! Θα επακολουθήσει για τους συμμετέχοντες εργαστήριο πηλού.
Αφήγηση – Μουσική (βιολί, τραγούδι): Ειρήνη Νικολακοπούλου.
Κιθάρα: Θωμάς Μπέλτσιος.


Ιουλίδα (Αγ. Δημήτριος) / 20:00 / (Για παιδιά και ενήλικες)
«Ο επαναστάτης γάτος» Σας έχει συμβεί ποτέ να εμφανιστεί κάποιος στη ζωή σας και να φέρει τα πάνω κάτω; Να την αλλάξει μια για πάντα; Η ιστορία ενός γάτου που ζει ήρεμα τη ζωή του, όταν ξαφνικά μπροστά του εμφανίζεται ένα «τεράστιο χνουδωτό πράγμα». Και τίποτα πια δεν είναι όπως πριν…
Αφήγηση: Τζένη Διαμαντοπούλου. Η αφήγηση βασίζεται στο κείμενο του Αλκιβιάδη Κούση με τίτλο «Μη μου μιλάτε για την Ήρα!».


Ιουλίδα (Πλατεία Αγ. Χαραλάμπους) / 21:30
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΗΞΗΣ 15ΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ Γιορτινή βραδιά με αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών μουσική και τραγούδι.

«Όνειρο» Αφήγηση: Γεωργία Λαζάρου

«Ελευθερία» Αφήγηση στα Ελληνικά: Γιώργος Ευγενικός,
Αφήγηση στα Περσικά: Amir Mirzai (Περσία)

«Αγώνας και Επανάσταση» H νορβηγίδα σοπράνο Kristin Groven Holmboeερμηνεύει τραγούδια αγώνα και επανάστασης απ’ όλο τον κόσμο.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών ανακοινώνει την διοργάνωση δύο εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν 29 και 30 Ιουλίου 2017 στο πλαίσιο της 15ης Γιορτής Παραμυθιών στην Κέα από τους, Amir Mirzai, Kristin Groven Holmboe και Torgrim Mellum Stene.

Α΄ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

"Iranian oral tradition and art of storytelling"/

«Περσική προφορική παράδοση και τέχνη της αφήγησης»
(Στην αγγλική γλώσσα. Δεν θα υπάρχει μετάφραση)

Ο διεθνής Πέρσης αφηγητής Amir Mirzai μάς εισάγει στις ιδιαιτερότητες της περσικής προφορικής παράδοσης και μας μυεί στα μυστικά της αφηγηματικής τέχνης των Περσών παραδοσιακών αφηγητών. Συνοδεύει η διεθνής σοπράνο Kristin Groven Holmboe με ασκήσεις αγωγής του λόγου και φωνητικές τεχνικές. Το εργαστήριο είναι κατάλληλο κυρίως για άτομα με κάποια εμπειρία στην αφήγηση.
Σχεδιασμός-υλοποίηση: Amir Mirzai / Kristin Groven Holmboe
Ημερομηνία - ώρα: Σάββατο 29/7/2017, 10:30-14:40
Ώρα προσέλευσης, εγγραφή: 10:15
Πρόγραμμα:
10.30 - 11.30: Kristin Groven Holmboe (σοπράνο, διευθύντρια χορωδίας όπερας, Νορβηγία): Voice education and techniques
11.30-11.40: Διάλειμμα
11.40-14.40: Amir Mirzai (Αφηγητής, Καλλιτεχνικός διευθυντής του Rumi Festival, Νορβηγία): Iranian oral tradition and art of storytelling
Χώρος: Πνευματικό Κέντρο Στυλιανός Ρέστης, Κορησσία
Παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής.


Β΄ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

"Scandinavian oral tradition and art of storytelling"/
«Σκανδιναβική προφορική παράδοση και τέχνη της αφήγησης»
(Στην αγγλική γλώσσα. Δεν θα υπάρχει μετάφραση)

Ο γνωστός Νορβηγός αφηγητής Torgrim Mellum Stene μάς φέρνει σε επαφή με τους μύθους και τις παραδόσεις των Σκανδιναβών και μας μεταλαμπαδεύει βιωματικά τα χαρακτηριστικά και το ύφος του σκανδιναβικού τρόπου αφήγησης. Συνοδεύει η διεθνής σοπράνο Kristin Groven Holmboe με ασκήσεις αγωγής του λόγου και φωνητικές τεχνικές. Το εργαστήριο είναι κατάλληλο κυρίως για άτομα με κάποια εμπειρία στην αφήγηση.
Σχεδιασμός-υλοποίηση: Torgrim Mellum Stene / Kristin Groven Holmboe
Ημερομηνία - ώρα: Κυριακή 30/7/2017, 11:00-15:10
Ώρα προσέλευσης, εγγραφή: 10:45
Πρόγραμμα:
11.00- 12.00: Kristin Groven Holmboe (σοπράνο, διευθύντρια χορωδίας όπερας, Νορβηγία): Voice education and techniques
12.00-12.10: Διάλειμμα
12.10-15.10: Torgrim Mellum Stene (Αφηγητής, Ηθοποιός): Scandinavian oral tradition and art of storytelling
Χώρος: Πνευματικό Κέντρο Στυλιανός Ρέστης, Κορησσία
Παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ 

Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης και η προεγγραφή. 
Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων (20 συμμετέχοντες ανά εργαστήριο) θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διοργάνωση: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών
Συνδιοργάνωση:  Δήμος Κέας
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Με την υποστήριξη: Νορβηγική Πρεσβεία, Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθήνας
Με την συμπαράσταση: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς. Πολιτιστικός Σύλλογος «Σιμωνίδης ο Κείος», Μουσείο Αγροτικής Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Με την συμμετοχή:  Γκαλερί «Μαρίνα Κέας»
Οργανωτική επιτροπή:   Μαρία Βραχιονίδου, Μαρία Βλαχάκη, Γιώργος Ευγενικός,  Μαρία Νικολαΐδου-Δεμένεγα, Παναγιώτης Παπαϊωάννου. Νικολέτα Χιρπιλίδου.
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Ευγενικός
Οργάνωση - συντονισμός- επιστημονική σύμβουλος: Μαρία Βραχιονίδου
Σύμβουλος επικοινωνίας: Μαρία Νικολαΐδου - Δεμένεγα
Καλλιτεχνική υποστήριξη: Aγωγή λόγου Μάιρα Μηλολιδάκη,
Oμάδα στήριξης  διοργάνωσης:
Σμαράγδα Αποστολάτου,  Αγγελική Γκόγκου. Βιργινία Κοκκίνου.
Αρχείο –Καταγραφή: Παναγιώτης Αμανατίδης
Μεταφράσεις: Ανεζούλα Κατσιμπίρη

Οι Αφηγητές:
Ελλάδα: Σμαράγδα Αποστολάτου, Μαρία Βραχιονίδου, Εύη Γεροκώστα, Αγγελική Γκόγκου, Φίλια Δενδρινού, Τζένη Διαμαντοπούλου, Γιώργος Ευγενικός, Ανθή Θάνου, Βιργινία Κοκκίνου, Γεωργία Λαζάρου, Γιώργος Λάιος, Ειρήνη Νικολακοπούλου. Εμμανουήλ Παλιάκης, Άσπα Παπαδοπούλου, Αγνή Στρουμπούλη.
Κολομβία: Juliana Marín Fryling
Κύπρος: Ελενίτσα Γεωργίου
Νορβηγία: Torgrim Mellum Stene
Περσία:  Ζeinab Κhosravi, Amir Mirzai,

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά:

Σμαράγδα Αποστολάτου,  Αγγελική Γκόγκου, Ειρήνη Νικολακοπούλου.

Σεμινάρια για ενήλικες: Amir Mirzai,Torgrim Mellum Stene, 

Οι μουσικοί:
Ελλάδα: Χρήστος Κόκκινος, Αλέξανδρος Μακρής, Θωμάς Μπέλτσιος, Ειρήνη Νικολακοπούλου, Εμμανουήλ Παλιάκης, Σταύρος Παργινός.
Νορβηγία: Kristin Groven Holmboe

Παρουσίαση βιβλίων: Αννα Δενδρινού, Μαρία Χιονάτου Μουζάκη,

Σχέδιο αφίσας: Ευα Μελλά-------------------------------------------------------------------


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ


Amir Mirzai

Ο Amir Mirzai γεννήθηκε στο Ιράν. Μεγάλωσε με την πλούσια περσική αφηγηματική παράδοση και έχει συλλέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα ιστορίες από την Ανατολή. Από το 1999 αφηγείται και μεταφράζει συνεχώς αυτές τις ιστορίες στα νορβηγικά. Στην Νορβηγία όπου ζει και εργάζεται ως επαγγελματίας αφηγητής προκάλεσε αίσθηση με τις ιστορίες του από την περιπετειώδη παιδική ηλικία του στο Ιράν, από μια ζωή του πολέμου και της προσφυγιάς. Έχει συμμετάσχει ως αφηγητής σε Φεστιβάλ της Ευρώπης και της Ασίας. Αφηγείται ιστορίες για μικρούς και μεγάλους και διδάσκει την αφηγηματική τέχνη σε εργαστήρια στην Νορβηγία και σε άλλες χώρες της Δύσης και της Ανατολής. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του International Rumi Festival στο Όσλο και ένας από τους πρωτεργάτες της οργάνωσης του ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης στο Όσλο το 2004. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και έχει τακτική εβδομαδιαία αρθρογραφία. Έχει μεταφράσει και εκδώσει ένα ευρύ φάσμα περσικής λογοτεχνίας στα νορβηγικά.


Kristin Groven Holmboe

H Kristin Groven Holmboe είναι Νορβηγίδα σοπράνο και μαέστρος. Εκπαιδεύτηκε ως τραγουδίστρια και φωνητική παιδαγωγός από Østlandets Musikkonservatorium το 1987. Έχει ολοκληρώσει την διεθνή χορωδιακή εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Uppsala. Σπούδασε επίσης διεύθυνση ορχήστρας με τον Jonathan Brett. Έκανε το ντεμπούτο της στο τραγούδι με μια συναυλία στο Πανεπιστήμιο Aula στο Όσλο το Σεπτέμβριο του 1989. Σκηνοθετεί και διευθύνει χορωδίες σε όλο τον κόσμο από τον Δεκέμβριο του 1982 έως και σήμερα και δίνει προσωπικές σόλο παραστάσεις. Παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα τραγουδιού και είναι καθηγήτρια στο τραγούδι στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Έχει διευθύνει πολύ σημαντικά έργα για χορωδίες και ορχήστρες, μεταξύ άλλων έργα του Μότσαρτ και του Haydn. Είναι μέλος του Διοικητικού συμβούλιο του International Rumi Festival στο Όσλο από το 2007.

Torgrim Mellum Stene

Ο Torgrim Mellum Stene είναι Νορβηγός αφηγητής και το επίκεντρο του ενδιαφέροντός του είναι η επική ποίηση και οι ιστορικές αφηγήσεις. Είναι δημιουργός αφηγηματικών παραστάσεων για ενήλικες και παιδιά στην Νορβηγική και Αγγλική γλώσσα. Ως αφηγητής έχει περιοδεύσει  στη Νορβηγία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Νότια Αφρική. Είναι συνδιοργανωτής της εκπαιδευτικής δράσης RPG  ( Η εκπαίδευση μέσω ζωντανής δράσης και παιχνιδιών ρόλων) και συμμετέχει στο νέο καλλιτεχνικό κύμα LARP (Live Action Roleplaying) στη Νορβηγία. Παράλληλα με τις αφηγηματικές του δραστηριότητες μεταφράζει βιβλία από τα Νορβηγικά στα Αγγλικά και αντίστροφα. Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού για την Νορβηγική αφήγηση και της Ομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Αφήγησης. Έχει λάβει την υποτροφία για νέους καλλιτέχνες του Νορβηγικού κράτους. Έχει σπουδάσει  στο  Πανεπιστήμιο του Όσλο, ιστορία θεάτρου και γλωσσολογία και στο Πανεπιστήμιο Akershus, δράμα και επικοινωνία θεάτρου. Εργάζεται συστηματικά με την mulitilingual αφήγηση ως ξεχωριστή έκφραση της τέχνης και ως εργαλείο για την καλυτέρευση της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών και των θρησκειών και ως ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής ανταλλαγής. Μαζί με την Νορβηγίδα παραμυθού Ylva Sjaastad, δημιουργεί  αυθόρμητες διαισθητικές παραστάσεις αφήγησης για όλες τις ηλικίες.  Διδάσκει σε εργαστήρια και σεμινάρια την τέχνη της αφήγησης.